Никой от ГЕРБ не е виждал торби с пари, твърди Николай Нанков

Ружа Райчева 04 февруари 2022 в 18:50 2526 3

Снимка Архив

Тези торби някой виждал ли ги е между другото? Повярвайте ми, аз не съм виждал. И съм убеден, че никой колега от ГЕРБ не е виждал торби, заяви пред bTV депутатът от ГЕРБ и бивш регионален министър Николай Нанков. 

Ноември миналата година вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че над 60 млн. лв. от авансово платените пари за строежа на лот 5 на АМ "Хемус" са преведени на кухи фирми, а след това изтеглени в торби и чанти. През декември мъж, заподозрян като крайния получател на милионите от незаконните схеми при строителството на магистралата, беше задържан.

"Викан съм на разпити, както и колежката Аврамова. Питаха ни за ин хаус процедурите, обяснявахме по какви правила и нормативи са сключвани тези договори за "Хемус". За всичко по темата бяхме разпитвани. За всичко, което е обществено значимо, сме давали своите показания", каза Николай Нанков. 

По думите му разследването все още се води и засега няма държавни служители, които са станали обвиняеми. Той коментира думите на регионалния министър Гроздан Караджов по време на днешния парламентарен контрол, че договорите за "Хемус", сключени по ин хаус процедури, са незаконни:

"Ин хаусът е европейска регламентирана процедура. Не му е работа на Гроздан Караджов да коментира какво е законно. Това е работа на българския съд."

Нанков постави въпроса дали доскорошният служебен регионален министър Виолета Комитова и Караджов не са "съучастници" на т.нар. "грабеж на века", тъй като не са прекратили сключените договори. "Ако това са престъпни договори, както бяха квалифицирани, те просто се прекратяват. Ако те са престъпни, за какви неустойки говорим, това е несериозно. Да бъдат изискани обезпечените със застраховки [пари], дадени в аванс. Тоест - всеки лев е обезпечен", каза той. 

Според Нанков Гроздан Караджов "явно не иска" да започне нови процедури по сключване на договори за строежа на "Хемус". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

3

случайно прочетох

05.02 2022 в 11:44

"Тези торби някой виждал ли ги е между другото? "

Между кое друго?
Между кюлчетата и пачките, не, но между банкови офиси, да!

-3600

2

ROKO s GRANATA

05.02 2022 в 10:53

ТОО АБДАЛ Е ЕДИН ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ КРАДЦИ НА ПОЖАРНИКАРА "БУДА"-ла ☭

2012

1

plmko

05.02 2022 в 10:14

Ще се разплача.....горките