Няма да има референдум за изборните правила на 25 май

OFFNews 26 март 2014 в 08:01 10186 12

Проф. Георги Близнашки
Проф. Георги Близнашки

Референдумът по изборното законодателство, който президентът Росен Плевнелиев предложи, няма да се проведе заедно с евроизборите на 25 май.

Това каза в студиото на БНТ проф. Георги Близнашки, който е в Инициативния комитет за провеждането на допитването.

Вторник е бил последният ден, в който е трябвало да се вземе решение за провеждането на допитването паралелно с евроизборите. Според Близнашки причината е забавяне на проверката на всички 570 хиляди подписа, която тече в ГРАО.

Колкото и да се проточи проверката на ГРАО, референдум трябва да има, дори и да не е на 25 май, защото подписите са събрани, подчерта Близнашки.

Трите въпроса, които президентът Росен Плевнелиев предложи да бъдат зададени на референдума, са "Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?; Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми? и Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?".

Според държавния глава настоящият Изборен кодекс не отговаря изцяло на исканията на българите за мажоритарно начало в изборите. От партиите в парламента единствено ГЕРБ подкрепи предложението на президента за провеждането на национален референдум по изборните въпроси. БСП, Атака и ДПС излязоха с критични становища. 

Според Коалиция за България референдумът е призив да се нарушава Конституцията, защото две от исканията в него са противоконституционни - задължителното гласуване и електронното гласуване. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!