54% от българите подкрепят идеята за изборен референдум (Алфа рисърч)

ОFFNews Последна промяна на 28 февруари 2014 в 11:28 2243 2

Референдум
Референдум

Преобладаваща част от българското общество (54%) подкрепя инициативата на президента за провеждане на референдум по въпроси на изборното законодателство.

Това показва актуално национално представено социологическо проучване на агенция "Алфа рисърч", проведено в периода 17-22 февруари 2014 г.

Положителната нагласа доминира сред всички социални и възрастови групи, независимо от социалния и материален статус на избирателите. Подкрепа за идеята дават и симпатизантите на БСП (45% одобрение срещу 30% неодобрение). Делът на противниците е 15%. Около една трета, предимно най-младите, не изразяват мнение по въпроса.

От конкретните въпроси на референдума с най-висока подкрепа се ползва въвеждането на мажоритарна изборна система - такава искат 55% от запитаните. Основен аспект на дебата тук е каква част от депутатите да се избират по този начин. Избирателите се разделят поравно в предпочитанията си към мажоритарен избор на всички (27%), или на част от членовете на парламента (28%), допълват социолозите.

Електронното гласуване също събира повече привърженици (43%) отколкото противници (29%). 

Най-разколебани са избирателите относно задължителното гласуване - 44% го подкрепят, а 35% го отхвърлят.

44% от анкетираните искат референдумът да се проведе заедно с изборите за Европейски парламент, а посред 17% трябва да е на по-късен етап.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.02 2014 в 13:52

Е, ще се менкат с копеленцата на шофьорчета си, градинарчетата си, с нЕкоя нова тетка от РАБФАКА(цъфнал гербер) и внучките си(дебелото лили) или с откровени гейчета магистри от мормонските университети в царевичния пояс на земята на червенокожите.

28.02 2014 в 12:05

Доста тъжна статистика.

Референдумът ТРЯБВА да се подкрепя.

Пряката демокрация е нещо добро.

Може да не подкрепят идеите за промяна в избирателния кодекс - това е супер, но не и да не подкрепят референдум...утре ще кажат и че не подкрепят избори и направо да ви управляват пожизнено кретеноидите и мафиотите от бсп/дпс