Правната комисия отхвърли искането за референдум на президента

Елица Мартинова 26 февруари 2014 в 17:18 6270 11

След 90-минутни дебати, с 6 гласа "за", 8 "против" и 1 "въздържал се" парламентарната Комисия по правни въпроси гласува да не подкрепи искането на президента Росен Плевнелиев за провеждане на референдум по изборното законодателство.

За да представят искането на Плевнелиев, на заседанието присъстваха представители на президентската администрация - Петя Тянкова, Румяна Коларова, Наталия Киселова.

Румяна Коларова заяви, че целта на искания референдум е да бъде потърсено мнението на суверена. По думите й, предлаганите от Плевнелиев въпроси са непрекъснато поставяни през последните 25 години.

„Най-общо според нас в резултат на подобно допитване не само ще се повиши доверието към институциите, но това допитване ще е основа за намиране на устойчиво и консенсусно решение по тази тема“, посочи Коларова.

Идеята за референдум срещна възраженията на „Коалиция за България“. В началото на заседанието зам.-председателят на комисията Филип Попов предложи въпросът да бъде отложен, с оглед на факта, че в момента тече подписка за провеждане на референдум. По късно, по време на дебата, той изрази съмнение, че предстоящите месеци до евровота ще бъдат достатъчни, за да се проведе разяснителна кампания по въпросите на референдума.

Съпартийката му Екатерина Заякова пък изтъкна, че  референдум е добила популярност, благодарение на проведеното миналата година допитване за АЕЦ „Белене“, чийто инициатор бе БСП. Тя коментира още, че от Президентството предлат въпроси, без да имат изготвени стратегии след решението на суверена.

„Аз няма да подкрепя това искане - не, защото съм против референдумите, напротив, а защото по същество тези въпроси, които се поставят в момента, са чист популизъм. Защото дори хората да се произнесат с „да“, държавата няма техническата и финансова възможност да се осигури това решение“, каза Заякова.

Цецка Цачева от ГЕРБ коментира, че ролята на правната комисия е не да разнищва последиците от предлагания референдум, а да излезе със становище, което да представи на депутатите при разглеждането на президентското предложение в пленарна зала.

Емил Радев от ГЕРБ изтъкна, че парламентът трябва да даде право на гражданите да изразят мнението си, с което Народното събрание трябва да се съобрази.

В обобщение, председателят на Комисията по правни въпроси Четин Казак коментира, че НС има носи отговорност да реши дали искането за допитване на президента ще бъде удовлетворено.

„Тази преценка трябва да се направи на база редица критерии, първият от които е допустимост. На тази база моето категорично становище е, че въпрос № 2 „Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми“ е недопустим“, посочи като пример Казак и изтъкна, че това е въпрос от правомощията на ВНС.

Във връзка  с въпроса, касаещ електронното гласуване, Казак заяви, че до момента нито един IT специалист не гарантира, че може да осигури тайната на вота от разстояние. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!