Правната комисия отхвърли искането за референдум на президента

Елица Мартинова Последна промяна на 26 февруари 2014 в 17:18 5697 11

След 90-минутни дебати, с 6 гласа "за", 8 "против" и 1 "въздържал се" парламентарната Комисия по правни въпроси гласува да не подкрепи искането на президента Росен Плевнелиев за провеждане на референдум по изборното законодателство.

За да представят искането на Плевнелиев, на заседанието присъстваха представители на президентската администрация - Петя Тянкова, Румяна Коларова, Наталия Киселова.

Румяна Коларова заяви, че целта на искания референдум е да бъде потърсено мнението на суверена. По думите й, предлаганите от Плевнелиев въпроси са непрекъснато поставяни през последните 25 години.

„Най-общо според нас в резултат на подобно допитване не само ще се повиши доверието към институциите, но това допитване ще е основа за намиране на устойчиво и консенсусно решение по тази тема“, посочи Коларова.

Идеята за референдум срещна възраженията на „Коалиция за България“. В началото на заседанието зам.-председателят на комисията Филип Попов предложи въпросът да бъде отложен, с оглед на факта, че в момента тече подписка за провеждане на референдум. По късно, по време на дебата, той изрази съмнение, че предстоящите месеци до евровота ще бъдат достатъчни, за да се проведе разяснителна кампания по въпросите на референдума.

Съпартийката му Екатерина Заякова пък изтъкна, че  референдум е добила популярност, благодарение на проведеното миналата година допитване за АЕЦ „Белене“, чийто инициатор бе БСП. Тя коментира още, че от Президентството предлат въпроси, без да имат изготвени стратегии след решението на суверена.

„Аз няма да подкрепя това искане - не, защото съм против референдумите, напротив, а защото по същество тези въпроси, които се поставят в момента, са чист популизъм. Защото дори хората да се произнесат с „да“, държавата няма техническата и финансова възможност да се осигури това решение“, каза Заякова.

Цецка Цачева от ГЕРБ коментира, че ролята на правната комисия е не да разнищва последиците от предлагания референдум, а да излезе със становище, което да представи на депутатите при разглеждането на президентското предложение в пленарна зала.

Емил Радев от ГЕРБ изтъкна, че парламентът трябва да даде право на гражданите да изразят мнението си, с което Народното събрание трябва да се съобрази.

В обобщение, председателят на Комисията по правни въпроси Четин Казак коментира, че НС има носи отговорност да реши дали искането за допитване на президента ще бъде удовлетворено.

„Тази преценка трябва да се направи на база редица критерии, първият от които е допустимост. На тази база моето категорично становище е, че въпрос № 2 „Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми“ е недопустим“, посочи като пример Казак и изтъкна, че това е въпрос от правомощията на ВНС.

Във връзка  с въпроса, касаещ електронното гласуване, Казак заяви, че до момента нито един IT специалист не гарантира, че може да осигури тайната на вота от разстояние. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.02 2014 в 06:03

Референдума си е мое право е аз ще се произнеса по въпроса!Никакви депутати и никакви измислени комисии!Не съм упълномощавал Пърламентъ за това!

26.02 2014 в 22:41

Във връзка с въпроса, касаещ електронното гласуване, Казак заяви, че до момента нито един IT специалист не гарантира, че може да осигури тайната на вота от разстояние.

... а с електронното, от разстояние събирне/деклариране на ДДС всичко наред ли е... ама със сигурност ли...какво кават айти-специалистите...

26.02 2014 в 20:50

Свобода, Равенство, Братство !

... липсата на която и да е от трите думи обезсмисля целия текст... ясно ли е така, "четинест" Читак... взимай си демократичния джихад и бегай да го оправомощаваш и освобождаваш некъде другаде... Който си даде и последната пара за Правата Вяра го чака Данъчен Рай... така ли превеждате Корана пред правоверните ми съграждани...

26.02 2014 в 20:46

До Висшия Съдебен Съвет
Копие: До Президента на РБ


С И Г Н А Л

От адвокат Антони Дяков Стефанов,
гр. София, ул. „Екзарх Йосиф” № 28,
ет.1, ап. 1, ЕГН 6201246804

Уважаеми Висши Магистрати,
За трети път се обръщам към Вас с искане да бъде направено предложение до Президента на републиката за освобождаване от длъжност на главния прокурор Сотир Цацаров на основание чл. 129, ал. 2 от Конституцията и чл. 30, ал. 1, т. 6 от Закона за съдебната власт. Считам, че са налице условията, визирани в чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията . Осъществявайки среща с Цветан Цветанов и Делян Пеевски , Сотир Цацаров е извършил тежко нарушение, за което следва да бъде освободен от длъжност. Моля да вземете предвид, че Главният прокурор системно неизпълнява служебните си задължения и с редица свои действия накърнява сериозно престижа на съдебната власт
/ посочил съм такива в предишните два сигнала от 14.12.2013 г. и от 17.02.2014 година, които моля също да разгледате/.
Повод за това, че Сотир Цацаров е извършил тежко нарушение , ми дава интервюто на Делян Пеевски , взето от Ивайло Крачунов от Агенция ПИК. / За Ваше улеснение го прилагам с настоящия сигнал /. Осъществявайки тази среща Сотир Цацаров нарушава редица разпоредби на закона – чл. 4, чл. 6, чл. 8 , чл. 213 от ЗСВ, нарушава основни принципи, визирани в Кодекса за етично поведение на българските магистрати - независимост, безпристрастност, почтеност и благоприличие, конфиденциалност. Нарушава и редица правила, произтичащи от тези принципи и посочени в раздел II от Кодекса – Чл. 1, точки 1.1., 1.2., 1.4. 1.5., чл. 2, точки 2.1., 2.3, 2.6. , чл. 5, точка 5.6. Категорично следва да приемем, че с осъществяването на тази среща Сотир Цацаров излиза извън рамките на правомощията си, визирани в чл. 138 от ЗСВ. Темите, коита са разисквани на тази среща ясно и несъмнено указват , че закона е грубо погазен, че за участниците в нея не „важат” основни, фундаментални принципи , залегнали в Конституцията и законите на страната. Най-крещящо е нарушението на чл. 8 от Конституцията , който установява принципа на разделение на властите - законодателна, изпълнителна и съдебна. Лице, заемащо твърде висок пост в изпълнителната власт, което същевременно е и висш партиен функционер дава указания на Главния прокурор за кадруване във най-високите етажи на правораздавателната ни система в присъствието на лице, държащо / чрез своята майка / една значителна част от „четвъртата власт” – медиите. Изумително е, че участниците не съзнават и до настоящия момент за какво става въпрос и спокойно обясняват участието и ролята си в тази среща. За нея се разбра преди няколко месеца и още тогава Главният прокурор следваше да си подаде оставката , но сега, след като станаха ясни и темите, които са обсъждани, незабавното му отстраняване от поста е повече от наложително. Освен горепосочените разпоредби Сотир Цацаров нарушава грубо и основният принцип за независимост на правораздаването, визиран в чл. 117, ал. 2 от ЗСВ. С осъществяването на тази среща разпоредбата на чл. 126, ал. 2 от ЗСВ придобива гротескно съдържание, защото осъществяването на надзор и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори очевидно Сотир Цацаров осъществява под диктовката на лице от Изпълнителната власт. Тази среща указва и за неформалните отношения, които са създадени между участниците в нея. Тук е без съществено значение, коя от версиите - на Цветан Цветанов или Делян Пеевски – е достоверна. Дали Делян Пеевски е довел Сотир Цацаров при Министъра на вътрешните работи, или Сотир Цацаров е дошъл сам , не променя факта, че обсъждането става в присъствието и на тримата. Това безусловно потвърждава , че отношенията между тези лица далеч надхвърлят формалните, които те би следвало да имат помежду си с оглед постовете и общественото положение, което заемат.
Уважаеми Висши Магистрати,
Мога да продължа с още по-подробен и пространен анализ на казаното от Делян Пеевски във въпросното интервю, както и с редица въпроси, на които следва да отговори Главния прокурор. Считам, че е излишно, тъй като въпросната среща с въпросите, които са разгледани на нея, не може / най-малкото не следва / да се състои в която и да е било наистина демократична държава. Нещо повече – в момента, в който такава среща стане достояние на широката общественост, ще последват незабавни оставки . Очевидно в България това не е прието за уместно, поради което отстраняването следва да стане по съответния ред. С настоящето Ви моля за възможно най-бърза реакция и предприемане на изискуемото от закона действие – на основание чл. 129, ал. 2 от Конституцията и чл. 30, ал. 1, т. 6 от Закона за съдебната власт да предложите на Президента да освободи от длъжност Главния прокурор на РБългария.

Прилагам : интервюто на Делян Пеевски пред Агенция ПИК

26.02.2014 г.
Гр. София
С уважение:

26.02 2014 в 20:08

Страхливи смешници.ОСТАВКАААААА

26.02 2014 в 19:21

Имам чувството, че никой не го взема на сериозно президента ни.

26.02 2014 в 19:14

А президентът връща текстовете от изборния кодекс по последна информация.

26.02 2014 в 18:05

УУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУ!

26.02 2014 в 18:04

Казак защо не вземе камшика и да го използува по начина
по който неговите колеги от Сочи го употребиха срещу
Пуси Раит !?!

26.02 2014 в 17:57

Баси изненадата!