Нено Димов: Няма да подавам оставка, вината за кризата в Перник е на ВиК

OFFNews Последна промяна на 06 януари 2020 в 09:55 3973 4

Няма да подавам оставка, не виждам защо. Основният проблем в Перник е въпросът на лошото управление на ВиК дружеството. 

Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов по БНТ. За съжаление темата се политизира, коментира той. Според прокуратурата в Перник е установено бездействие от МОСВ, както и от МРРБ. Разследването беше взето на специален надзор от главния прокурор Иван Гешев. 

Загубите в Перник са над 75% по обществената водопреносна мрежа и при такава голяма загуба не е трудно да се стигне до подобен тип криза. Когато има загуби 30% само до пречиствателната станция, колкото и вода да се вкарва в язовира, тя се губи още по пътя.

Перник е единственият областен център, който не е успял да подаде проект по Оперативна програма "Околна среда". Към 2017 г. всички проекти на другите областни центрове са били реализирани, обясни още министърът.

Средствата по Оперативна програма "Околна среда" поради некадърното управление и съмненията за корупция през 2013 г. са спрени и рискувахме да загубим милиарди. Тогава между другото, управляваше правителството на Орешарски и партията на г-жа Корнелия Нинова, допълни Димов.

През 2011 г е имало подобна ситуация, но не се е стигнало до подобен режим, може би тогава системата е била с по-малка загуба, допълни министърът. 

След като местното ВиК докара до тук нещата, естествено, че държавата трябва да се намеси. Специфичното в случая с Перник е, че единственият ползвател на язовира е ВиК и ние получаваме информация и заявки от него. Септември още беше ясно, че водата ще стигне до края на годината.

Относно общото състояние на язовирите в страната и притеснителните данни за водоснабдяването в Ботевград, Димов заяви, че язовирът там не се следи от министерството.

Има 4 язовира, които ние следим и подлежат на по-сериозен контрол. Това са Асеновец около Сливен - 32%, Ястребино край Антоново - 42%, Дяково - 36% и Тича - над 55%.

Министър Димов коментира и темата с внесения италиански боклук в България, и в частност откритите 9000 тона на площадка край Плевен.

Площадката е лицензирана - разрешено е сепариране и оползотворяване на отпадъци, не е разрешено горене. Има нотификация за внос, но трябва да се установи дали оползотворяването е в указания срок от една година. Второ - дали е в по-големи количества от разрешеното и трето, дали оползотворяването е станало по предписания начин.
Боклукът няма нищо общо със задържания в Италия, категоричен е министърът. Той обясни, че у нас няма издадено разрешение за внос на болнични отпадъци, каквито слухове имаше в публичното пространство.

Относно откритият боклук във Враца, Димов обясни, че площадката там не е лицензирана. Трябва да се провери дали става въпрос за отпадък или суровина и дали има капацитет да се извършват дейностите по обработката му.

В България се изгарят около 3%, средното е за Европа е 27%, допълни министърът.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1910

4

Georgi Gracata

06.01 2020 в 14:50

То бива дебелоочие ама това е прекалено.Другарю Димов щом нямаш вина къде потънаха парите които Лиляна Павлова усвои по програмата?ГЕРБ от 10г. управлява и ако е имало виновни защо не ги даде на прокурор?Препоръчвам ти да гребнеш едно канче от мъртвата вода и заедно с Борисов да си измиете очите против уроки.

3774

3

ЛАФЪРДИЕВ

06.01 2020 в 12:53

Странно!!! Всички проекти на другите областни центрове са били реализирани до 2017.. Ама все още има такива, в които матряла заплаща 87% ЗАГУБИ по ВиК тръбите.. Ти да видиш за ква реализация на хартия иде реч..
А 2013-та ЕС спря парите заради далавери и некадърното управление, и съмненията за корупция и през периода - СЕПТЕМВРИ 2009 - 1 МАРТ 2013-та, НЕНКЕ ненагледна..
А програма ОКОЛНА среда министърина на РРБ-то не я управлява..
А НЕНКАТА дет е била тогава..

14751

2

Нострадамус

06.01 2020 в 12:02

Вината за водната криза е във всички онези Дебили, които виждат престъпленията на Шайката ГЕрП и резултата от това за Народа, но въпреки това гласуват за тях, за да си запазят жалкото статукво купено със жълто стотинки от управляващите!

11406

1

Hihi1981

06.01 2020 в 10:06

Как толкова много боклук влиза от Италия и Кой издава разрешение за вноса му????