Ненчев откри паметна плоча в знак на почит към избитите горяни

OFFNews 18 май 2019 в 17:29 4531 0

Независимият кандидатът за евродепут и бивш министър на отбраната Николай Ненчев откри паметна плоча в Куклен в знак за почит към избитите без съд и присъда горяни. На откриването присъстваха президентът (1997-2002) Петър Стоянов и кметът на Куклен Мария Белчева.

"Българските демократи са доказали, че могат да се борят за родината си до смърт – такава увереност ни дава делото на горяните - каза Ненчев. - Преди десетилетия, когато комунистическият режим настъпва с брутална сила, смазвайки народ и държавност, горяните въстават, готови да дадат живота си, но не и да отстъпят българската свобода. Тези мъже са преди всичко горди и смели. Те са били вдъхновени от примера и жертвата на Никола Петков. Николапетковистите организират и повеждат горянското движение като освободително. Защото са лишени не просто от собственост, посегнато е на най-свещеното право за човека – да е свободен. Комунизмът отнема свободата и демокрацията, подчинява родината им. С този дух на бунта те увличат за освободителната си кауза хора, изповядващи различни идеологии и вяра."

В този край по време на комунистическия режим 148 горяни, ръководени от земеделския си лидер, провеждат пет сражения с вътрешни войски, редовна армия, гранични войски и службите на ДС. Срещу тях се изправя репресивната машина и са организирани два големи съдебни процеса с 575 подсъдими, осъдени са 417 души, издадени са 13 смъртни присъди, 27 доживотни, избити без съд са 11 души, изселени са 479 семейства, отнети са гражданските права на 431 души, а на 493 семейства е конфискувано имуществото.

Ненчев се обърна към наследниците на жертвите на комунизма с думите: "Днес българските патриоти сме ние - наследниците на горяните, на антикомунистите, на целия избит елит, на хората от затворите и лагерите, на измъчваните и изстрадалите. Спасението е единствено в нашите ръце. Генетично това сме ние, българите, призвани да си върнем пленената държава и свободата от мафията, създадена от комунистите. Да осъзнаем силата си и да бъдем смели като бащите си!"

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови