Немалко депутати днес са узнали, че са подслушвани заради протестите

Подслушвани са активисти, политици, журналисти, обяви Николай Хаджигенов

Ружа Райчева 15 септември 2021 в 18:20 7211 1

Четенето на доклада на комисията за СРС-тата продължи повече от час, като при това не бяха прочетени всички материали. Немалка част от подслушваните си слушаха имената в пленарната зала, съобщи народният представител от "Изправи се БГ! Ние идваме" Николай Хаджигенов. 

Това е най-ужасяващото покушение срещу българските граждани. Мащабите са кошмарни - 934 души, каза той.

Комисията за разследване на полицейското насилие и подслушване на протестиращи е успяла да установи 130 от общо 934 подслушвани лица, които са засекретени от прокуратурата.

Сред идентифицираните има петима журналисти, четирима председатели на граждански сдружения, политици – немалка част от тях слушаха имената си в зала, бивш прокурор от Софийска градска прокуратура, генерали от резерва и един от българската армия, вкл. и журналист от голяма френска медия, обясни Хаджигенов.

По думите му протестиращи граждани са били подслушвани, за да може бившият премиер Бойко Борисов и ГЕРБ да запазят властта си. 

Лидерът на парламентарна група на ИБГНИ Мая Манолова каза, че става дума за тежко и брутално посегателство върху базови граждански права: 

"Единственият грях на тези граждани е участието в протестите срещу Борисов. Затова те са обявени за организирана престъпна група за въоръжено въстание срещу властта."

Депутатът от ИБГНИ Арман Бабикян счита, че работата на тази комисия е била важна не за конкретна партия, а за всички български граждани. Тепърва предстои още стотици подслушвани да бъдат идентифицирани: 

"Изчетеното в залата не е срещу ГЕРБ, а е напомняне на всеки във властта, че това наистина е покушение срещу демокрацията", каза Бабикян.

Той намекна, че сред подслушваните журналисти имало и "жена с име със силно сръбско звучене", но по някаква неясна причина идентичността ѝ не била потвърдена.

Мая Манолова пък добави, че е любопитно, че подслушван на име "Арман" също не е бил идентифициран успешно. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови