НДСВ: Камбаната бие за властта. Оставка!

OFFNews 13 ноември 2013 в 16:31 1963 6

Централата на НДСВ
Централата на НДСВ

 

НДСВ с голяма тревога следи протестите и нарастващото напрежение. Политическата криза ескалира с часове. Напрежението на улицата може да бъде сравнено по интензитет със събитията от 1997 г. Това се посочва в позиция на НДСВ по повод снощните сблъсъци пред парламента.

Студентите са гневни и имат право. Защото са в пълна изолация от управлението на собствената си страна. Парламентът и правителството вече са изчерпали капацитета си. Има критична липса на обществено доверие и търпение. Това е резултатът от пет месеца протести и студентската окупация, както и от пълното пренебрежение на управляващите към исканията за морал, прозрачност и справедливост. Властта не иска да признае, че камбаната бие за нея. Очевидно е, че напрежението ескалира и ще излезе от контрол дори и да се изсипе целият ресурс на МВР пред парламента, категорични са от НДСВ.

В позицията се посочва още:  "Не е възможно правителството и парламентът да продължат да управляват, след като политическият им инат срина доверието на хората в институциите, държавността и демокрацията. НС има безпрецедентно нисък рейтинг, защото не изпълнява задълженията си и не партнира с гражданското общество. Парламентарни сили сами блокират работата си, обявяват протестите за анархистични прояви и си затварят очите за задкулисни назначения на правителството. Те отиват и по-нататък като обявяват гражданското общество за „нарушител” на обществения ред, сякаш са забравили кой е суверенът им". 

НДСВ предупреждава управляващите, че ако не се вслушат в исканията на протестиращите и не предприемат адекватни действия – оставка на правителството и избори, за да се успокоят и удовлетворят гражданите, последиците може да са тежки и тъжни за демократична България. Когато сееш ветрове, жънеш бури, завършва позицията си либералната формация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови