Настимир Ананиев иска пълна прозрачност в работата на общината

OFFNews Последна промяна на 23 октомври 2019 в 09:50 1308 0

„Столична община се крие в сенките и се страхува да излезе на светло", заяви по телевизия Евроком Настимир Ананиев, водач на листата за общински съветници в София на Движение ЗАЕДНО за промяна, което е с номер 58 в интегралната бюлетина.

„Ето например Столичния инспекторат е под директно разпореждане на кмета Фандъкова, но там цари пълно затъмнение! Защо няма публичен регистър с издадените и отменени актове на Инспектората? Фандъкова може още утре да щракне с пръсти и това да е факт!" допълни Ананиев.

Освен публичен онлайн регистър с издадените и отмени актове от коалицията предлагат и ако една фирма има над 12 акта за несвършена работа или за зле свършена такава, да няма право да участва в обществени поръчки.

Друго предложение, за което разказа Настимир Ананиев, е острата нужда от публичен онлайн регистър с всички гласувания на общинските съветници. По този начин ще се виждат зависимостите, лобитата и икономическите интереси, които защитават съветниците. „Нека има прозрачност пред избирателите и те да знаят за кого гласуват и кой стои зад всеки съветник", обобщи лидерът на Волт.

Друга съществена част от прозрачността в Столична община е достъпът на граждани до заседанията на Столичния общински съвет. Такъв в момента де факто няма. „Нека не се крият от любовта гражданите, те имат право да видят лично с очите си и да чуят с ушите си какво се случва в СОС", настоя Настимир Ананиев.

От коалиция Движение ЗАЕДНО за промяна искат и отчетност от районите кметове на всеки три месеца и годишен доклад за свършена работа. Техните позиции са избираеми и трябва да се отчитат пред гражданите на района, за който отговарят.

Последното предложение от темата за прозрачността е пълна ревизия на всички общински предприятия, като се започне от Топлофикация и Центъра за градска мобилност. От коалицията вярват, че след такава ревизия ще лъснат лошите практики и зависимостите с партийните каси на управляващите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови