Надзорният съвет на ББР ще бъде сменен, банката раздала близо 1 млрд. лева на 8 фирми (обновена)

Специална комисия ще влезе в Българската банка за развитие, за да види защо е подпомагала 8 души

OFFNews 16 май 2021 в 18:52 15884 2

Снимка Кадър: bTV

Сигурно е, че Надзорният съвет на ББР ще бъде сменен. Ще сложим лимити, за да не могат да се раздават големи суми. Това каза служебният министър на икономиката Кирил Петков пред бТВ.

Петков се похвали, че вече Българската банка за развитие е 100% държавна от петък. "Преди това имаше 8 акции, които не бяха на България. Дори намерихме писмо в министерството, в което търговската банка, на която са акциите иска да ги подари на държавата, но писмото е останало без отговор", добави ресорният министър.

От думите му стана ясно, че с първото решение на МС правителството е приело тези 8 акции, "което на практика ни отвързва ръцете да можем да влезем в ББР, да направим одити, които искаме, да направим общо събрание и да назначим хора, които могат да пазят обществения съвет".

Служебният министър обяви, че специална комисия ще влезе в Българската банка за развитие, за да види защо е подпомагала 8 души, от които 4 може би са свързани.

"Назначавам комисия за публичен контрол на средствата и за прозрачност заедно с Агенцията за финансов контрол, заедно с одитния отдел на Министерството на икономиката и ще влезем в ББР, за да видим как са изразходвани тези средства и защо по устав и по закон тази банка трябва да помага на малкия бизнес, а се дава почти 1 милиард на 8 души, от които 4 може би са свързани", коментира Петков.

"Опитът на двама души от тази банка, които са били там в последните години, е от Агенцията за приватизация, а не от нормални търговски банки. Как е възможно човек от Агенцията за приватизация да решава да дава 1 млрд. лева на 8 компании", категоричен е той.

Според него и другите "не са случайни". "За мен беше интересно да видя първия доклад на Сметната палата за ББР или
банката, финансирана с държавни пари – нейната основна мисия е да финансира за 946 милиона, над 118 милиона е получил всеки от тях, огромни държавни средства са дадени само на 8 компании. С тези пари може да се финансират 946 фирми. 4 от тези 8 – има и журналистически разследвания за тях, които показват, че вероятно има недиректна връзка с г-н Пеевски. Над 500 милиона са дадени на тези 4 фирми", каза още служебният министър на икономиката.

Когато се смени г-н Мавродиев, целият фокус се насочи върху него, но реално хората, които трябва да пазят частния интерес, бяха преди Мавродиев и сега са още там, каза Петков.

Клиент на банката е и Държавната консолидационна компания, около която също има "много неясноти, като и тя ще бъде проверена": "Под нея стоят всички държавни компании, които не са свързани с енергетиката. Тя е почти милиардна компания, но няма уеб сайт, не знаем кой я управлява, не знаем отчетите й. Следващата седмица това ще е задачата ми", обясни ресорният министър. 

"Започваме едно състезание на българските търговски представители на Министерство на икономиката, които за 45 дни ще се състезават по между си колко писма за намерение за инвестиции могат да привлекат и колко експортни сделки могат да направят. Ще ги класираме в горните 10% на най-добри аташета, средни 80% и последни 10%.", заяви Петков.

Той обясни, че шефката на Агенцията за инвестициите Десислава Трифонова е била уволнена, защото реалните чуждестранните инвестиции у нас от началото на годината са нула.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови