Надежда Йорданова обсъди с Кьовеши промените в НК и Закона за съдебната власт

OFFNews 17 март 2022 в 15:07 1347 0

Снимка Министерство на правосъдието/пресцентър

Основните теми на срещата между правосъдния министър и европейския прокурор Лаура Кьовеши са били промените в Закона за съдебната власт и в Наказателния кодекс, съобщи Надежда Йорданова в кулоарите на парламента.

"Изцяло разговорът беше съобразно компетенциите на Европейската прокуратура и на Министерството на правосъдието и те са в следните посоки: на първо място промени в Наказателния кодекс, които да премахнат пречките пред ефективно разследване и наказване на престъпленията, свързани с измами с евросредства. Това е въпрос, по който от години се говори, но вече има конкретни предложения на масата. Следващата група въпроси, по които говорихме, са измененията в Закона за съдебната власт, които да гарантират по-ефективна и самостоятелна работа на европейските делегирани прокурори в България, така че да се подсигури изпълнението на регламента за Европейската прокуратура в пълнота."

Йорданова обаче обясни, че вътрешнополитически теми, като предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, не са обсъждали. 

Тя коментира и изказването на вицепремиера Корнелия Нинова за налагане на форсмажор със задна дата. По думите ѝ този въпрос не е обсъждан в Министерския съвет. Но не даде категоричен отговор дали темата е обсъждана на коалиционна среща.

Надежда Йорданова заяви, че причината за отлагането на днешното заседание на Министерския съвет са задачи на премиера и министрите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!