МП предлага всеки обвинител да може да сезира Европейската прокуратура

OFFNews 17 март 2022 в 10:52 1707 2

Снимка БТА

Правосъдното министерство работи по промени, с които ще стане възможно всеки прокурор да може да сезира Европейската прокуратура, обяви министър Надежда Йорданова преди заседанието на Висшия съдебен съвет. Идеята ще бъде обсъдена и на срещата й с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши.

Йорданова обясни, че целта на готвените изменения е, ако в рамките на работата си редови прокурор попадне на данни за злоупотреба с евросредства, да не минава пред посредник, а директно да подава сигнал в Люксембург.

Целта Министерският съвет да стане допълнителна контактна точка с Европейската прокуратура по подобие на МВР и Агенция „Митници“ е да се скъси пътят. Освен това, към МС има инспекторат, който получава сигнали по различни проблеми, сигнали се изпращат директно и на премиера. С тази възможност се елиминира именно посредникът, посочи Йорданова.

Вчера премиерът Кирил Петков и правосъдният министър се договориха МС да стане контактна точка за сигнали към Европейската прокуратура.

По думите й МП работи и по възможността да се осигури по-висока степен на автономност на европейските делегирани прокурори, което ще позволи те да имат отделно деловодство и самостоятелна сграда.

"Не виждам допирна точка между българската и Европейската прокуратура, тъй като правомощията на Европейската прокуратура са много ясно разписани в съответния регламент. Ние сме в постоянен професионален контакт, решават се в работен режим всички въпроси, които възникват в резултат на работата. Ясно е, че това е нова структура. Цяла Европа очаква добри резултати. Българската прокуратура многократно е заявявала, че ще подкрепи нашите български прокурори, които са и европейски делегирани прокурори", коментира още Надежда Йорданова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

2

alfakentavur

28.03 2022 в 20:32

Е те показаха, че не знаят че Европрокоратурата има юрисдикция само за злоупотреби с евросредства и ДДС измами. И още чакат показанията на господаря им Божков да хванат дикиш.

-1200

1

Vas_sashk

17.03 2022 в 17:11

А русите секретарки на ХИ, ще могат ли да пращат резултатите ит търсенията си в Гугъл на Евро Прокурорите ?