Над 90 000 души са гласувалите в Турция, 3 пъти повече от юли

Ангел Марковски 15 ноември 2021 в 00:27 3018 1

Снимка Getty Images

27 713 души са гласували в Истанбул до 21 ч, броят им за Бурса е 27 860 души, съобщи БНР. За сравнение на вота през юли в цяла Турция своя глас дадоха около 28 000 изселници с български паспорти.

През целия ден имаше опашки пред всички секции.

В Истанбул всички секции в приключиха изборния ден един час по-късно.

Инфарктно дълга нощ се очертава и за членовете на секционни комисии, които според последните правила трябва да броят и 100% от разписките в машините.

Притесненията им бяха свързани с това дали не са смесени разписките за президентския с парламентарния вот и приемането на изборните протоколи от Централната избирателна комисия.

Намеса на членовете на Секционните избирателни комисии при вота с машини, дълги опашки и посещения на представители на властта и на политическите партии в Турция – така протичаше вотът в югоизточната ни съседка, където има открити 126 секции. Гласува се с 96 машини – по две в секция.

Членове на секционни комисии масово не спазваха указанията да стоят на 2 метра от машината, на моменти дори те работеха с машината вместо избирателите. На място дойдоха представители на управляващата Партия на справедливостта и развитието, на опозиционната Републиканска народна партия и на Партията на бъдещето на бившия премиер Ахмет Давутоглу.

През целия ден микробуси превозваха турци с български паспорти към други секции в Истанбул, където няма толкова дълги опашки.

През целия ден бяха и хора от общината в Авджълар. Али Реза Деирменджи, заместник-кмет на квартала, каза:

„Малко се изморихме, но трябва да има един, който да спечели и да направи правителство. Колкото и да се уморяваме, ще продължим да работим, стига да се реши политическата криза в България“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови