На местен вот партиите с един номер в цялата страна

Изборният ден може да започва час по-рано и ще приключва час по-късно

Симона Костадинова 26 април 2016 в 13:41 2315 1

Номерата на партиите и коалициите в бюлетините за местните избори ще са еднакви за цялата страна. 

Това приеха депутатите, решавайки жребият за номерата на партиите в бюлетините да се тегли на централно ниво - от ЦИК, а не както досега от общинските избирателни комисии по места. 

Вероятно за местните коалиции, които управляващите се разбраха да се запазят, номерата ще продължат да се теглят по места.

Ще ви дам пример - на последните местни избори в Кърджали имахме 7 различни номера. По време на кампанията изговаряхме 7 различни номера и това беше объркващо", обясни Цвета Караянчева от ГЕРБ по време на дебатите.

"На местни избори не се прави национална кампания. На местни избори се водят местни коалиции. Това с единният номер урежда само две партии - ГЕРБ и ДПС. Различните номера задължават за отиване на място и говорене с хората", обясни реформаторът Димитър Делчев.

От ДПС пък заявиха, че явяването на местни избори има характера на национална партия, защото те например се явявали с една обща позиция и политика.

"Тук не става въпрос за слогани, а за равнопоставеност по време на изборния процес", коментира Каракачанов.

Митхат Метих заяви, че различните номера пречат на големите партии да отпечатат агитационните си материали навреме, защото имат прекалено много номера по места. "Една е тежестта за голяма партия, която се явява на над 200 места, а друга за малка партия, която се явява само на едно", обясни той.

Депутатите дадоха зелена светлина и на това началото и краят на изборния ден да бъдат изместен с час.

Те решиха ЦИК да обявява края на изборния ден не по-късно от 21:00 ч., а не 20:00 ч., както е според действащия ИК. Целта на това е със следващи промени да се направи така, че изборният ден да започва в 07:00 ч. и да завършва в 20:00 ч., а не както е сега - започва в 06:00 и завършва в 19:00. 

От ГЕРБ обаче обмислят и възможността изборния ден да се съкрати с час. Още при гласуването на това предложение в правна комисия председателят ѝ Данаил Кирилов призна, че има идея изборният ден да се намали с час един час - да започва в 07:00 ч и да приключва в 19:00 ч. Дали това ще стана обаче ще се разбере при гласуването на параграфът, който определя началото и края на самия изборен ден. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15614

1

OTBPAT

26.04 2016 в 13:53

Разкарайте номерата. Основното образование е задължително в тази "държава"