Делчев: От липсата на избирателен район в чужбина печели ДПС

OFFNews 25 април 2016 в 18:47 4814 4

С премахването на възможността за създаване на избирателен район „Чужбина“ печелят ДПС, тъй като техните мандати отново ще се прехвърлят в страната.

Това коментира депутатът от Реформаторския блок Димитър Делчев (ДБГ).

По думите му така ще продължи да има случаи като този в Кюстендилска област, където бат Сали стана депутат с 800 гласа, въпреки че други партии имаха няколко пъти повече гласове, а жителите протестираха дни наред.

Според Делчев решението да няма избирателен район в чужбина е голяма грешка. Той се изказа и против това да има избирателни секции само в посолства и консулства. Според него тези ограничения на българите зад граница ще доведат до сериозен спад на избирателната активност в чужбина.

Депутатът заяви, че РБ е твърдо против ограничаването на възможностите на хората в чужбина да гласуват.

Той обясни, че до момента в Атина е имало 15 секции, а сега българите ще трябва да гласуват само в посолството, което няма възможност да побере повече от 3. "Това е сигнал на новото мнозинство на БСП и ГЕРБ, че не държат българите в чужбина да гласуват", добави той.

"Нито едно от предложенията на РБ за изчистване на манипулациите в изборния процес не беше прието в зала. Изборният кодекс добива вид, различен от разписаното в програмната декларация между ГЕРБ и РБ, подкрепена от ПФ и АБВ, която очевидно не се спазва", каза Делчев.

Той коментира още, че забраната да се провежда в един и същи ден референдум и избори прилича на нежелание да се чуе гласът на обществото.

"Хаосът около приемането на текстовете на второ четене в Изборния кодекс и в зала, и в комисия, където се случваше 1 човек да гласува за 4-ма, и ако гласуванията продължават в същия дух, това може да доведе до още по-голям хаос на следващите избори", предупреди депутатът.

Делчев припомни, че не е била приета активната регистрация, която е имала за цел да се изчистят изборните списъци от 1 млн. мъртви души. Той каза още, че е беше отхвърлена  и идеята за машинното гласуване и машинното броене на хартиени бюлетини, които "трябваше да решат едни от най-тежките пороци на изборния процес у нас".

Делчев подчерта, че РБ е единен за исканите промени в Изборния кодекс и припомни, че ръководството на парламентарната група даде съвместна пресконференция миналата седмица, на която се противопостави на тези промени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12881

2

Иван55

25.04 2016 в 20:31

Майндърбайндър, за мандатите в МИР "Чужбина" трябва политическо решение. Твърди се, че има 2 милиона в чужбина. На изборите през 2013-14г. обаче са гласували по-малко от 150 000. В страните, които практикуват такъв механизъм, гласовете от чужбина се третират като "съвещателни" и за тях се отделят няколко (2-3) процента от общия брой мандати.
 
X

Подкастът на OFFNews