МВР вече трябва да следи не само бежанци, а и патриоти на разходка

OFFNews 12 април 2016 в 09:57 3813 9

Показването на записи с геройства на границата е търсене на рейтинг и облъчване, смята Бъчварова

Излъчването на видеозаписи от гражданските арести показва безкритичност в търсенето на рейтинг и е лесен начин за облъчване на обществото. 

Такова мнение изказа вътрешният министър Румяна Бъчварова в профила си във Фейсбук. В коментара по повод случаите на задържани на границата чужденци, министърката намеква, че медиите носят отговорност за разпространяването на записите. Тя е категорична, че правомощия да задържат имат единствено органите на МВР, които са приели единствено помощ от Министерството на отбраната: 

Гражданското съзнание и отговорност се изразява и в уважението, и съобразяването с държавните институции. Днес вече трябва да внимаваме не само за нелегално пресичащите границите, но и за тези, които искат да се възползват от тях. За пари или за евтина и опасна слава.

Няма друг освен компетентните органи, който да може да прецени, кое е целесъобразно, когато става въпрос за бежанците. Не може случайни хора, тръгнали на разходка, нарекли се "патриоти" да решават дали да връщат бежанци или да ги насочват към местата за тяхното регистриране.

Излъчването на саморъчните записи на техните геройства показва как безкритичността в търсенето на рейтинг може да се окаже най-лесният път за всеки, който иска да облъчи обществото. С всяка възможна идеология.

На българската граница има граничари. Толкова, с колкото разполага МВР. Помощта, която сме потърсили, може да дойде само от МО. Това струва и ще струва допълнителни публични средства и за това преценяваме всеки момент, в който да прибегнем до нея.

Преди два дни премиерът Бойко Борисов благодари на друга група граждани, които задържаха чужденци на границата. След като от Българския хелзингски комитет (БХК) сезира главния прокурор за изказването му, което според организацията подбуждало към насилие, Борисов се коригира. Във Фейсбук профила си той коментира, че единствените компетентни органи да пазят границата са МВР. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!