Quantcast

Борисов отговори на БХК: Не толерираме нищо незаконно

OFFNews Последна промяна на 11 април 2016 в 18:02 3719 15

Премиерът Бойко Борисов отговори на обвинението на Българския хелзинкски комитет (БХК), че подбужда към престъпление с похвалата си към гражданските отряди за залавяне на бежанци по границата.

"Разбирам, че част от моето изказване е некоректно употребено. Категоричното ми мнение е било и е, че гражданското общество трябва да бъде бдително, да подава сигнали и да не остава безразлично към нарушаването на закона, но в никакъв случай не трябва да има превишаване на права", е написано в официалната фейсбук страница на премиера малко след като се разбра, че БХК са подали сигнал срещу него.

Вчера той заяви, че лично е говорил с хора от граждански отряд за залавяне на мигранти и им е благодарил. „Изпратих директора на „Гранична полиция“ да се срещне с тях, така че да си координират сигналите и това, което трябва. Държавата е наша, обща. Всеки, който помогне, само едно „благодаря“ заслужава“, каза тогава премиерът.

Борисов обаче подчертава, че "всяко беззаконие или нехуманно отношение не само, че не се толерира от държавата, но ще бъде и преследвано от закона".

Премиерът е категоричен, че се вземат "всички мерки за по-добра охрана на границата" и се води превантивна дейност, така че да се знае, че "у нас не може да се преминава нелегално границите на ЕС".

Ето какво е написано в официалната фейсбук страница на премиера:

"И днес, и вчера на военните учения заявих, че настоявам да сме напълно адекватни на очакванията и променящата се ситуация по граничните райони. Никакви пропуски в този труден момент не можем да си позволим. Настоявам за пълна мобилизация и отговорно отношение. И считам, че действително правим всичко възможно и се води превантивна дейност, така че да се знае, че у нас не може да се преминава нелегално границите на ЕС. Същевременно разбирам, че част от моето изказване е некоректно употребено. Категоричното ми мнение е било и е, че гражданското общество трябва да бъде бдително, да подава сигнали и да не остава безразлично към нарушаването на закона, но в никакъв случай не трябва да има превишаване на права. Всяко беззаконие или нехуманно отношение не само, че не се толерира от държавата, но ще бъде и преследвано от закона. Взимаме всички мерки за по-добра охрана на границата".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.04 2016 в 09:42

Засиленото полицейско присъствие на границата пречи на родните контрабандисти...Тези мутри рекетьори изведнаж обикнаха България!

11.04 2016 в 21:17

Аз пък искам да извадят досието на Красимир Кънев и целия БХК. Това е задължително щом тези хора представляват нашите права извън пределите на България. Имаме право да знаем кои и какви са тези хора, наследени от преди 10 ХІ 1989 г.

11.04 2016 в 21:17

Аз пък искам да извадят досието на Красимир Кънев и целия БХК. Това е задължително щом тези хора представляват нашите права извън пределите на България. Имаме право да знаем кои и какви са тези хора, наследени от преди 10 ХІ 1989 г.

11.04 2016 в 19:41

Нищо чак толкова трудно за разбиране няма тука. Както в обществото има, условно казано, и патриоти, и обесници, така и в желаещите да патрулират границата ще се намерят и такива, които го правят с патриотична цел, и такива с користна цел - примерно ограбване на нелегалните. Необходим е филтър за да е сигурно, че последните не участват в патрули. За целта просто трябва да се регламентират патрулите законово, като се каже какво точно могат и не могат да правят, в кои зони да патрулират, и да се въведат критерии за членство, като примерно отсяването се прави от бившите военни окръжия или ГО - стига са спали по бюрата. Изискване - да няма криминално проявени в тях, както и всеки арест да се документира изцяло на видео за да е ясно ако някой нарушава закона, било то мигрант или арестуващ. И край на проблема!

11.04 2016 в 19:39

Динко ли е "гражданското общество" бе, ЧЕРВЕН БОКЛУК. Трай си там като си прост, не се излагай допълнително. То простолюдието и без това вие от кеф на про-динко дитирамбите, що ти трябва сега да ги объркваш.

11.04 2016 в 19:26

БХК трябва да бъде забранен и всички работещи за тази организация разследвани за подклаждане на расова омраза и национално предателство. Тяхните дейсдтвия дискриминират целия български народ, със защитата на криминални действия от страна на цигани,бежанци и каква ли не друга паплач.

11.04 2016 в 19:18

Павилион.

11.04 2016 в 18:49

По принцип по света идеята за граждански патрули не е нищо ново. В американската конституция е гарантирано правото на хората да носят оръжие, зада могат да се защият от бехаберието на управниците си.

"A well regulated Militia, being necessary to the security of a free State, the right of the people to keep and bear Arms, shall not be infringed."

Трябва си малко дебат тука. Кога точно гражданските патрули са неприемливи морално е сложен проблем.

В България до колкто ми е известно гражданските патрули не са регламентирани и правото на носене на оръжие с цел защита на държавата и демократичните и устои също. Предвид създаващата се обстановка у нас и по света, май е по-добре да либерализираме оръжията подобно на САЩ.

От друга страна бдителноста на група граждани и своевременото уведомяване на органите на реда за настъпили незаконни действия от 3-ти лица е нещо което трябва да се окуражава.....

11.04 2016 в 18:48

Опит за умело измъкване. Откога фашизирани отрядчета се наричат Гражданско Общество? То ако имаше ГО не незаконните мигранти щяха да треперят, а всички онези дето се изтупват по жълтите павета и които с мого хумор през зъби наричаме "народни" представители.

11.04 2016 в 18:26

А ето как Петър Низамов, по прякор Перата плю на Бойко Борисов: "Никакви 112, никакви полицаи-предатели не ни трябват. Действаме сами!!!""