МВР ще търси престъпници по време на протести

Юлиан Христов 06 юли 2015 в 11:11 4141 10

МВР ще търси престъпници по време на протести

МВР ще издирва престъпници по време на протести. Това става ясно от публикуваните предложения за промени в инструкцията за осигуряване на обществения ред при провеждането на масови мероприятия. С нови текстове и редакцията на стари се внасят някои нововъведения за по-строг контрол. 

Едно от тях е, че освен участието на "Охранителна полиция" по време на протести, МВР ще се грижи за реда и с екипи от оперативно-издирвателните структури на МВР. Това означава включването на оперативни работници и разследващи полицаи, които ще имат за задача да разкриват и предотвратяват престъпления, свързани с националната сигурност и обществения ред, да разпознават лица, подготвящи или извършили престъпления или хора, които се укриват от властите.

В същото време се дава и значително по-общо тълкуване на понятието "групово нарушаване на обществения ред". Според сега действащата наредба това е спонтанно струпване на граждани в нарушение на законовите норми. От новата редакция на текста става ясно, че груповото нарушаване на обществения ред включва "извършване на правонарушения от група граждани за кратък период от време”.

Наред с това за първи път се въвежда и възможността психолози да правят оценка на психологическото състояние и поведението на участниците в едно мероприятие. "Оценката на психологическото състояние на участниците по време на масовото мероприятие би допринесло за правилното вземане на решение на ръководителя на полицейската операция", е записано в мотивите към промените на инструкцията. 

За първи път се определят критериите за мероприятия с висока степен на опасност. Това са мероприятията, при които има опасност от групово нарушаване на обществения ред, участват официални лица, чиято сигурност е застрашена или има информация за опасност за други граждани. 

В тази група са включени и мероприятия, които се осъществяват в координация с ЕС или НАТО и са с международно значение. 

Създадени са и нови текстове, свързани с превенцията при провеждане на подобни мероприятия. Полицията по места ще има правомощия да предприеме всички необходими мерки за предотвратяване на правонарушения. 

В допълнение, за предотвратяване и документиране на престъпления по време на масови прояви ще бъдат използвани екипи за заснемане на мероприятията. В сега действащите текстове дейността е регламентирана като филмиране

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!