МВР изпраща материалите за Росенец на прокуратурата

OFFNews Последна промяна на 04 април 2022 в 13:11 708 0

Министерството на вътрешните работи изпраща материалите за Росенец на прокуратурата, съобщиха от ведомството. Мнението на разследващите, е че има данни за извършено престъпление по чл. 314 от Наказателния кодекс - внесени неверни обстоятелства или изявления в официален документ.

Отдел "Икономическа полиция" в Главна дирекция "Национална полиция" е приключил проверката, започнала през есента по сигнал за извършени закононарушения при изграждането на кейова стена в лесопарк Росенец.

В сигнала е посочено, че на 2 септември 2016 г. пристанището - имот с идеални части - първоначално е заличен, а на 24 февруари 2020 г. е нанесено в кадастъра като пристанище с нова, по-голяма квадратура от 5 838 кв. м.

В хода на проверката е било установено, че към 2016 г. хидротехническото съоръжение с площ от 1 029 кв. м. е било заменено с  нов имот с площ от 5 838 кв. м през 2020 г. с начин на трайно ползване за пристанище с размери и подробно описание в констативен нотариален акт от 18 март 2020 г.

При съпоставка на данните, става ясно, че този документ е съставен на база на изготвено експертно конструктивно становище-обследване и анализ на съществуващите строителни конструкции – брегоукрепителни конструкции и защитни съоръжения и оборудване.

На това основание на тях са очертавани границите и дължината на съоръжението. Това дава основание на разследващите да заключат, че в официален документ – констативен нотариален акт от 18 март 2020 г., умишлено са нанесени неверни обстоятелства на база конструктивното становище, изготвено от 53-годишен инженер от Бургас, съобщават от пресслужбата на вътрешното министерство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови