МВнР: Не е получавано искане от Гърция за изпускане на язовир Ивайловград

OFFNews 10 март 2020 в 19:25 9468 0

По повод медийни публикация ви информираме, че България не е получавала искане от Гърция за изпускане на води от язовир "Ивайловград". Това се казва в съобщение на министерството на външните работи за съобщения на гръцки медии, че властите са поискали контролирано изпускане на вода от язовир „Ивайловград“, за да затруднят навлизането на нелегални мигранти по река Марица. Телевизиите „Стар“ и „Антена“ излъчиха репортажи за контролирано покачване на нивото на река Марица, за да се затрудни преминаването на нелегални мигранти.

“През изминалото денонощие и в момента в поречията на реките Въча и Арда се наблюдава висока вълна. И двете реки се вливат в река Марица. ВЕЦ „Ивайловград" ще работи на пълна мощност от 17:00 ч. до 24:00 ч. на 10.03.2020 г. На 11.03.2020 г. е планирано да работи на пълна мощност от 07:00 ч. до 12:00 ч. и от 17:00 ч. до 23:00 ч. Не е допуснато преливане на язовир „Ивайловград" и не се очаква такова в близките дни. Никой не се е обръщал към НЕК с искане за контролирано изпускане на води”, заявиха от МВнР.

Съгласно данни на НИМХ от автоматична станция на река Марица при град Свиленград, през последните дни не се наблюдава покачване на нивото в реката. Водните количества се колебаят между 60-75 м3/сек.

МОСВ има задължение да уведоми Министерството на външните работи (МВнР), Дирекция „Югоизточна Европа", при възникване на непредвидими и/или изключителни обстоятелства или при получена информация от НИМХ за значителни валежи в трансграничните водни течения на реките Арда, Марица, Тунджа, Доспат, Места и Струма и при установяване на голяма вероятност за водни количества. За р.Арда след язовир „Ивайловград" количеството е 300 м3/сек, за р.Марица при Свиленград - 600 м3/сек.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови