МС намали отпуските в държавния сектор

Юлиан Христов 17 януари 2012 в 13:18 1648 0

Заседание на Министерския съвет. Снимка: БГНЕС
Заседание на Министерския съвет. Снимка: БГНЕС

Кабинетът реши да намали по-големите отпуски за държавните служители, работещи на ненормирано работно време. Министърът на финансите Симеон Дянков съобщи, че държавните служители ще имат право да ползват максимум 25 дни - със 7 дни по-малко от сега.

В момента чиновниците могат да ползват 32 дни годишно за почивка. Всички останали работещи имат 20 дни годишен отпуск. За някои министерства това не може да се случи веднага - сред тях са МВР и Министерството на отбраната.

„Днес вече имаме примерни заповеди, които аз съм подписал още миналата година в моето министерство, подобна заповед беше раздадена на всички министри, която по тяхна преценка в най-скоро време също да подпишат. Голяма част от министрите вече подписаха тези заповеди, така че до края на деня те ще бъдат готови“, каза пред журналисти министър Дянков. Идеята беше обявена преди дни от премиера Бойко Борисов.

С това решение на правителството отпуските за ненормирано работно време в държавната администрация се изравнят с тези в частния сектор. Така те биха станали 20 дни нормирано време, плюс 5 дни ненормирано в цялата държавна администрация, където досега са били 20 плюс 12 дни.

Съкратените седем дена от отпуската на служителите ще бъдат компенсирани с обучителни курсове за подобряване на квалификацията. В едноседмичен срок трябва да стане ясно по какви курсове и квалификация могат да се обучават държавните служители през двата института към Министерския съвет и Министерството на финансите. Дянков обясни, че решението е препоръка към всички държавни институции, като вече има примерни заповеди. Има някои изключения. В Министерство на отбраната например вече има подписан колективен трудов договор и това може да се случи със следващия. Министерството на вътрешните работи, което не работи по Закона за държавния служител, също е изключение и това не може да се случи веднага.

В края на 2010 година неизползваните отпуски в държавната администрация са били 2 170 000 дни, а в края на 2011 г. – около 1.9 млн. дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews