Москов за депозита на Костов: Всеки има право да охранява парите си

OFFNews Последна промяна на 19 май 2015 в 08:27 5314 12

Петър Москов

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Петър Москов

Всеки човек има право да охранява влоговете си както намери за добре.

Така здравният министър Петър Москов, излъчен от Реформаторския блок, коментира пред Нова тв факта, че бившият премиер и бивш лидер на ДСБ Иван Костов е спасил парите си в КТБ като е прекратил договора, осигурявал му по-висока лихва по депозита, и ги е оставил в банката на Цветан Василев на стандартната лихва. Така парите му - 155 000 лева - са попаднали в графата "гарантирани влогове от държавата" Фондът за гарантиране на влоговете в банките ги е изплатил.

Днес здравният министър омаловажи факта, че Иван Костов е бившият лидер на ДСБ, част от Реформаторския блок, с думите:

"Не ме питайте дали Иван Костов или Коста Иванов имат депозити в КТБ. Аз също имам депозит в друга банка. И какво, трябва да ви отговоря защо имам 9000 лева в ПИБ примерно или в друга банка?"

Все пак Москов уточни, че "възможността да имаш различен вид преференция винаги е била странна за мен".

Здравният министър бе категоричен, че няма разклащане на кабинета и че целта на ДПС, прозираща в изказванията на Лютви Местан за "подкрепата" му за Соломон Паси като кандидат за кмет на София, целят разрушаване на коалицията между ГЕРБ и Реформаторския блок. "И в ГЕРБ, и в РБ, и в АБВ, и в Патриотите има достатъчно разум, за да не допуснем това", каза Москов.

"Не мисля че кабинетът има каквато и да е идея да се отклонява от програмата си", допълни той.

Министърът защити и идеята си за сливане на болници с аргумента, че това ще е по-добре за пациентите, защото сега онкоцентровете и болниците си "прехвърлят" пациенти.

Пациентски организации застанаха зад министъра. По този повод от "Заедно с теб" изпратиха съобщение до медиите, в което се казва:

"От Пациентски организации „Заедно с теб“ считаме, че предлаганите промени от Министерство на здравеопазването за сливане на центрове за онкологично лечение, психично здраве и кожно-венерически с болници е в интерес на пациентите.

Имали сме сигнали, в които пациенти с онкологични заболяваня се прехвърлят от болницата към онко центъра и обратно, което води до напрежение и забавяне на лечението, често фатално.

Според нас, пациентите се нуждаят от комплексно лечение и поемане на отговорност, която сега е размита между двете структури.

В момента има дублиране на структури, което води до разход на публични средства, прехвърляне на пациенти, външни разходи за консултанти. Понякога има непрофесионални отношения по места между екипите на центровете и на болниците и това води до забавяне на лечението на пациентите, до създаване на напрежение и излишни финансови разходи.

От проведени разговори с работещи в центрове не видяхме основателни мотиви за запазване на сегашното положение".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.05 2015 в 14:50

Егати тенденциозното заглавие. Ами кво да каже министър Москов ? Те са го поканили да коментира и обясни здравните реформи, а не да дава коментар на злободневните теми. Само не го питаха, защо Кунева ходи все с една и съща прическа и какво мисли за изпълненията на Криско и Азис в "Две капки вода".
Като ги интересуват депозитите на Костов, да си го поканят и разпитат него.

19.05 2015 в 13:22

Добре бе 40 депутата от ДПС имали общо милиард в КТБ и си ги изтеглили защото били предупредени 80 депутата от ГЕРБ направили същото. Костов не бил предупреден, а имал стотина хиляди и само за него се говори. Мислете бе!

19.05 2015 в 10:51

като сме казали А, да кажем и Б: "Всеки има право да вземе подкуп от Мустака, ако му го предложат".

19.05 2015 в 10:47

"никой до момента не обясни каква преференция е ползвал Костов"

Само ти ли не си разбрал? Плащала му се е на малък влог лихва два и кусур пъти по-голяма от пазарната.

Обикновено големите лихви се дават на големи вложители и носят големи рискове. А тук имаме направо невероятно стечение на обстоятелствата -- малък влог, никакъв риск, огромна лихва. Възниква въпросът а нах... ъъъ, така де, почему?

Именно заради размерите и заради рисковете при такива влогове, банковата гаранция на държавата е само за малките вложители, които си държат парите на депозит по общия ред.

Удивителното е, че за високоморални и честни хора като Костов обаче има хем задник, хем вазелин.

За да ти дам по-ясен пример, това, което Костов е направил, е все едно да иде да си купи застраховка за градушка два дни след като градушката му е начукала колата и то без преглед.

Кой застраховател ще му я продаде?

19.05 2015 в 10:22

Цената на лицето костов няма 100х. евро, това е основното от тая случка и изводи от това колкото искате.

Който разбрал-разбрал.

19.05 2015 в 09:54

Москов,
следващия път когато ми заговориш за 'морал' трябва някой да те плесне зад врата.
И освен това Костов не е просто един Вежди Рашидов дети си 'охранявал' парите.
Цялата схема на КТБ и Цв. Василев беше да държи на хранилка важните хора в държавата и политиката за да банката му да граби държавните пари. И Костов с удоволствие участваше дълги години в тази схема. Цв. Василев не го измисли ДПС и Пеевски. Цв. Василев съществува от 15 и повече год. и през цялото време е в тесен контакт с всички правителства и 'опозиционера' Костов.
Затова и на Костов изобщо не му се щеше правителството на Орешарски да пада, затова си замълча и за костинбродската афера и през цялото време беше съучастник на БСП.

19.05 2015 в 09:16

Москов да си седи на дупето и да пише реформа, че останаха 4-5 дни и му дърпаме шалчета. Аз поне губя всякакво доверие в това плямпало. Нищо не е направил до тук освен 2-3 малоумни скандала с ДПС, които може и да са инсценирани.....

19.05 2015 в 09:16

Всеки има право да защитава парите си, така е.

Проблемът тук е доколко извършените стъпки са законни. За влоговете, развалени след надзора, положението се крепи само на една инструкция на една бивша служителка на Банков надзор.

Същата служителка не си свърши работата в БНБ и допусна КТБ, обаче не забрави да си изтегли парите преди да я затвори.

И която правителството, в което участва и Москов я покри на сладък синекур във Фонда за гарантиране на влоговете и не дава гък да се чуе за наказания.

Такова съчетание на събития, че чак ми се ще да питам - СЛОЧАЙНОСТ?

19.05 2015 в 09:12

никой до момента не обясни каква преференция е ползвал Костов. и защо неговите 150 000 лева, спечелени с честен труд са най-големия проблем на пирамидата КТБ, пеевски и прокуратурата заедно с бнб които разбиха и разграбиха банката....Рашидов и костов са ви най-големия проблем на Бтв и на ЙончОФФ жалки платени изтривалки....цесиите и прихващанията, както и прехвърлянето на парите на разплащателна сметка и закриването на влоговете са законни, затова и са разрешени и никой не може да ги отмени. проблемът не е в цесиите, прихващанията и закриване на влоговете, а в това, че БНБ и прокуратурата принудиха хората да ги направят, от което тези хора загубиха много пари, а парите ги глътнаха прасето и хората му, които имаха кредите, сега на половин цена си ги погасиха, а "преференциите" ги изядоха. Ако имаш 150 000 на влог във всяка банка ти дават преференции.много добре го знаете, ама се правите на олигофрени, като тоси спортния на бтв, пък после се обиждате.не, не сте олигофрени, а платени....