Москов за депозита на Костов: Всеки има право да охранява парите си

OFFNews 19 май 2015 в 08:27 5971 12

Петър Москов

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Петър Москов

Всеки човек има право да охранява влоговете си както намери за добре.

Така здравният министър Петър Москов, излъчен от Реформаторския блок, коментира пред Нова тв факта, че бившият премиер и бивш лидер на ДСБ Иван Костов е спасил парите си в КТБ като е прекратил договора, осигурявал му по-висока лихва по депозита, и ги е оставил в банката на Цветан Василев на стандартната лихва. Така парите му - 155 000 лева - са попаднали в графата "гарантирани влогове от държавата" Фондът за гарантиране на влоговете в банките ги е изплатил.

Днес здравният министър омаловажи факта, че Иван Костов е бившият лидер на ДСБ, част от Реформаторския блок, с думите:

"Не ме питайте дали Иван Костов или Коста Иванов имат депозити в КТБ. Аз също имам депозит в друга банка. И какво, трябва да ви отговоря защо имам 9000 лева в ПИБ примерно или в друга банка?"

Все пак Москов уточни, че "възможността да имаш различен вид преференция винаги е била странна за мен".

Здравният министър бе категоричен, че няма разклащане на кабинета и че целта на ДПС, прозираща в изказванията на Лютви Местан за "подкрепата" му за Соломон Паси като кандидат за кмет на София, целят разрушаване на коалицията между ГЕРБ и Реформаторския блок. "И в ГЕРБ, и в РБ, и в АБВ, и в Патриотите има достатъчно разум, за да не допуснем това", каза Москов.

"Не мисля че кабинетът има каквато и да е идея да се отклонява от програмата си", допълни той.

Министърът защити и идеята си за сливане на болници с аргумента, че това ще е по-добре за пациентите, защото сега онкоцентровете и болниците си "прехвърлят" пациенти.

Пациентски организации застанаха зад министъра. По този повод от "Заедно с теб" изпратиха съобщение до медиите, в което се казва:

"От Пациентски организации „Заедно с теб“ считаме, че предлаганите промени от Министерство на здравеопазването за сливане на центрове за онкологично лечение, психично здраве и кожно-венерически с болници е в интерес на пациентите.

Имали сме сигнали, в които пациенти с онкологични заболяваня се прехвърлят от болницата към онко центъра и обратно, което води до напрежение и забавяне на лечението, често фатално.

Според нас, пациентите се нуждаят от комплексно лечение и поемане на отговорност, която сега е размита между двете структури.

В момента има дублиране на структури, което води до разход на публични средства, прехвърляне на пациенти, външни разходи за консултанти. Понякога има непрофесионални отношения по места между екипите на центровете и на болниците и това води до забавяне на лечението на пациентите, до създаване на напрежение и излишни финансови разходи.

От проведени разговори с работещи в центрове не видяхме основателни мотиви за запазване на сегашното положение".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!