Модернизираме системи за въздушен контрол с пари на НАТО

OFFNews 15 април 2015 в 13:40 1822 0

Модернизираме системи за въздушен контрол с пари на НАТО

Правителството одобри меморандум за сътрудничество с НАТО при разширяване на системата за въздушно командване и контрол. Меморандумът беше сключен между министерствата на отбраната на България и още девет страни от НАТО с Агенцията на НАТО за комуникации и информация през януари.

Днес правителството предложи на Народното събрание да ратифицира документа.  

Влизането в сила на меморандума ще позволи изпълнението на една от дейностите в Националната програма „България в НАТО и ЕС 2020”. Това е проект от Пакета от способности „Система за командване и контрол на въздушното пространство”, реализиран съвместно с Агенцията на НАТО. Общата му финансова стойност е в размер на около 12 млн. евро, от които 75% дял на НАТО и 25% - национална отговорност. Изпълнението на проекта се предвижда в периода 2015-2018 г.

Меморандумът регламентира механизмите за планиране и изпълнение на проектите. Той определя подробно разпоредбите, в съответствие с които страните и Агенцията ще си сътрудничат – от изготвянето на покана за оферта до съвместна инспекция за окончателно приемане на проекта. Обхватът на проектите, доколкото това засяга общото финансиране на НАТО, се определя от съответните комитети на Алианса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл