Министър Ненков: Бюджета на НЗОК ще стигне само за два месеца

Ивайло Анев Последна промяна на 28 август 2014 в 09:49 3155 2

Мирослав Ненков.

"Парите, които бяха гласувани за актуализация на бюджета на НЗОК, ще стигнат за следващите два месеца, но вероятно няма да са достатъчни до края на годината", това заяви д-р Ненков и призна, че системата на здравеопазването в този вид очевидно има някакъв дефект.

Министър Ненков увери, че в момента няма болници, които да са заплашени да бъдат затворени заради липса на пари. Той допълни, че в страната ни има много болници, но по-малките от тях изпълняват важта социална функция.

Ненков заяви, че се работи по отношение на специализацията на младите кадри, които искат да работят в Спешна помощ.

Според него няма логика за една и съща позиция в столицата и в провинцията да се взимат едни и същи заплати и трябва да има промяна и в метода на заплащане в Спешната помощ в София, където екипите са най-натоварени.

"Няма да можем да увеличим заплатите, но може би ще увеличим ефективността в екипите. Имало е заповед, която вече е отменена - болните да се транспортират от болниците вкъщи, няма абсолютно никакъв смисъл в това. Като се освободят екипите, по този начин, те ще бъдат по-склонни да помогнат на улицата. Имаме комуникационен проблем в Спешната помощ", каза още Ненков.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.08 2014 в 10:47

Харесва ми как има граматическа грешка в заглавието

28.08 2014 в 10:30

Въпреки образоваността си и претенциите за компетентност,новия министър тръгва по грешен път.Спешността и в София и в Полски Тръмбеш е еднаква,просто там има достатъчно ресурс,в София трябва да се мисли как да се увеличат броя на екипите и да се елиминират повикванията които не са спешни.Трябва да си идиот за да смяташ,че ще се постигнат много и добри резултати чрез още по-голяма интензификация на труда на екипите,а ако плащаш на повикване каквито мисли се прокрадват във внезапно оглупялата глава на министъра,то в провинцията няма да има с трън кого да закачиш.нещата ще се си дойдат на мястото-в София няма кой да работи защото работата е много,в провинцията-също щото парите са малко.Всичко това съчетано с бъдещата оптимизация на болничната помощ(разбирай-закриване на болници)ще доведе до икономия на средства,бюджета ще стига....а хората да се оправят както могат.И накрая от момента на създаването на НЗОК винаги последните месеци(ноември и декември)са били плащани от бюджета за следващата година,така че, "откритията" на министъра за това как пари няма са просто смехотворни,но пък така са му заръчали да приказва.