Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Михаил Константинов: Евроизборите са прости, но пак може да се издънят

OFFNews 11 март 2014 в 08:33 3764 5

Михаил Константинов

"Предстоят ни прости избори. По-прости от тези са само президентските и ще бъде смешно да се издъним", обяви пред Нова телевизия проф. Михаил Константинов.

Бившият член на ЦИК предупреди за опасност от хаос в изборния процес покрай новия Изборен кодекс, който беше приет в последния момент.

По думите му основната причина за тези опасения е „тоталната смяна на висшата изборната администрация - новата Централна избирателна комисия (ЦИК)".

Според Константинов повечето нови лица в комисията са без опит и ще влязат с летящ старт в изборния процес, който не е съвсем прост и има много нови елементи. Той препоръчва спешна поправка в кодекса, която да предвиди новата ЦИК да встъпи в длъжност след европейските избори.

Константинов напомни, че досега Централната избирателна комисия не си е променяла така състава. „Влизали са нови хора, излизали са някои, но се е знаело кои са хората в ЦИК".

„Няма да издам голяма тайна, че маса хора отказаха да станат членове на ЦИК", заяви експертът. Причината била във въведените ограничения, които изключват класните специалисти.

Проф. Константинов даде пример: „Ако сте член на комисията или участвате в ръководството й - нямате право да сте на друго трудово или служебно правоотношение, нямате право да участвате в търговски дружества или в управлението на фирми. Това грубо казано е трайно безработен юрист".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!