Михаил Константинов: Евроизборите са прости, но пак може да се издънят

OFFNews Последна промяна на 11 март 2014 в 08:33 3215 5

Михаил Константинов

"Предстоят ни прости избори. По-прости от тези са само президентските и ще бъде смешно да се издъним", обяви пред Нова телевизия проф. Михаил Константинов.

Бившият член на ЦИК предупреди за опасност от хаос в изборния процес покрай новия Изборен кодекс, който беше приет в последния момент.

По думите му основната причина за тези опасения е „тоталната смяна на висшата изборната администрация - новата Централна избирателна комисия (ЦИК)".

Според Константинов повечето нови лица в комисията са без опит и ще влязат с летящ старт в изборния процес, който не е съвсем прост и има много нови елементи. Той препоръчва спешна поправка в кодекса, която да предвиди новата ЦИК да встъпи в длъжност след европейските избори.

Константинов напомни, че досега Централната избирателна комисия не си е променяла така състава. „Влизали са нови хора, излизали са някои, но се е знаело кои са хората в ЦИК".

„Няма да издам голяма тайна, че маса хора отказаха да станат членове на ЦИК", заяви експертът. Причината била във въведените ограничения, които изключват класните специалисти.

Проф. Константинов даде пример: „Ако сте член на комисията или участвате в ръководството й - нямате право да сте на друго трудово или служебно правоотношение, нямате право да участвате в търговски дружества или в управлението на фирми. Това грубо казано е трайно безработен юрист".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.03 2014 в 23:08

Специалистите по изборни процедури се знаят отдавна и съвсем не са много, и всеки от тях е специалист в своята област. Никой професионалист няма да се откаже от областта, в която е специалист. Но всеки от тях също можеше да бъде полезен в професионална изборна администрация. Майчето Манолова обаче реши да състави ЦИК от безработни, които пък са такива, защото за нищо не стават. Само такива удовлетворяват нейните ограничителни изисквания за членове на ЦИК. Явно девизът й е - вън професионалистите от ЦИК. Тогава за какво говорим? Какви избори, какви пет лева?

11.03 2014 в 12:11

Ако НЕ се смени старата изборна администрация на Бойко, няма смисъл да ходим на избори, защото няма да има значение как точно ще гласуваме. Тя си знае работата и със сигурност резултатите ще бъдат такива, каквито ни ги набият в главите "социологическите" агенции предварително! Това тази администрация доказа на дело! Нейните констатации са : изборни измами НЯМА, купуване на гласове НЯМА , това, което виждате заснето от камера в една от избирателните секции - членове от избирателна комисия да подменят бюлетината на току-гласувал избирател НЕ Е ВЕРНО (не вярвайте на очите си), произведени в по-вече 400 хил. избирателни бюлетини, СОРТИРАНИ ПО ИЗБИРАТЕЛНИ СЕКЦИИ, са призведени по желание на собственика на печатницата, за собствена сигурност (да не би да не стигнат 8те милиона произведени по договор бюлетини, при 5 млн. действителни избиратели?)- наверно ще си ги лепи за тапети в печатницата.... все такива ми ти умни неща!

11.03 2014 в 11:03

Ти вече се издъни професоре,като каза че подкрепяш ГЕРБ.

11.03 2014 в 10:10

Майчето и ДПС-то го забиха четвъртит и на комунягите и на псевдопротестиращите дето уж се бориха за нов изборен кодекс. Мисля да гласувам директно за Доган на тия избори - така поне ще знам, че гласът ми няма как да е предаден и после продаден хахахахаха.

11.03 2014 в 09:49

Благодарение на новия Изборен кодекс, в ЦИК ще влязат само неуспели юристи, партийно зависими, които ще следват безприкословно нарежданията на партийните централи. При липса на административен капацитет в ЦИК се създават предпоставки за опасения, че резултатите от изборите по-лесно ще бъдат манипулирани.