Местан: Страхът от бежанците е заради етническото им различие

OFFNews 10 ноември 2015 в 15:59 3731 4

"ДПС представя една надеждна и ценностна бариера пред бацилите на радикализма и фундаментализма, които биха могли да застрашат сигурността на ЕС и България". 

Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан пред журналисти след заседанието на КСНС, което беше посветено на кризата с бежанците.

Според Местан тази бариера, която създава партията, е "по-надеждна от телените огради по границите". Той добави, че езикът на омразата е потенциален риск за сигурността на България.

Местан каза още, че страхът от бежанците не е само в България, но и в ЕС. "Страхът не е от самите бежанци, нито от техния брой, а е породен от етническото, религиозно и културно различие, което те носят със себе си", добави той.

Според него заедно с този страх има и риск в самите общества на страните от ЕС да "поникнат и бацилите на радикализма и фундаментализма, които да застрашат националната сигурност".

Той обясни, че приносът на ДПС в становището на КСНС е, че в препоръките е застъпена необходимостта от разширяването на ЕС.

Според Местан това е необходимо, защото решаването на проблема с бежанска кризата може да бъде решен "не чрез затварянето на Европа, а чрез разширяване на зоната за сигурност на ЕС". Той добави, че е доволен, че предложението му е било прието от останалите участници в КСНС.

"Нашето предложение по-конкретно е български институции да работят активно за постигането на единна европейска позиция за разширяването на зоната за сигурност на ЕС чрез ускоряване на процеса на интегриране на Западните Балкани към ЕС ", обясни Местан.

Той обаче подчерта, че това трябва да се случва при отчитане на българския национален интерес и спазване на критериите за членство.

Местан каза още, че заседанието на КСНС е протекло нормално и не е бил нарушен добрия тон.

На въпрос дали по време на съвета са били обсъждани протестите на полицаите, той отговори: "Дори да са били споменати, не бяха акцентът, защото и самата тема беше много ясно дефинирана".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!