Плевнелиев: Не трябва да се бърза със свикването на ВНС

09 юли 2013 в 12:13 2190 2

Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС

Не трябва да се прибърза със свикването на Велико народно събрание (ВНС).

Това каза през журналисти президентът Росен Плевнелиев, който посети Националната гвардейска част по повод празника на военното формирование – 12 юли, и 134-годишнината от създаването на българската гвардия.

Президентът коментира възможността за предсрочни избори и свикването на ВНС. "Преди свикването на ВНС трябва да е постигнат консенсус по това какво искаме да променим в Конституцията", каза Плевнелиев, като за пореден път заяви, че промени в Конституцията не са нужни, още повече в посока на президентска република. 

„Трябват ни поне две години тежък труд за постигане на точните текстове, за ясни корекции в Конституцията и консенсус по тях, преди изобщо да се свиква Велико Народно събрание. Нека си дадем сметка, че ВНС означава 400 депутати, които нямат срок за работата си. Ако не е подготвено добре, с Велико народно събрание ще вкараме държавата в хаос“, коментира Росен Плевнелиев. Държавният глава беше категоричен, че президентска република не е решение за България.

"Политическата ситуация в България е такава, каквато ние сами сме я направили и ще бъде такава, каквато сами постигнем. Истината е, че законите ни в момента са европейски, истината е, че не техника е важна – дали велико или не велико – важно е съдържанието", каза държавният глава. 

Той коментира и искането за отстраняването му. "Вярвам и се надявам, че тези, които ще подпишат подписката за импийчмънт, не са се повлияли от някои партийни интереси", каза държавният глава. Плевнелиев посочи, че уважава правото на хората за подписката.

"През последните месеци доказах с действията си, че съм независим, подкрепих референдума и неговото провеждане, за което много партии дадоха критична оценка. Подкрепих и протестите през февруари, за което също имаше критики. Не е новина, че президентът е независим. Основното послание в изявлението ми беше да не се бойкотира народът, а да работим заедно. След като се изсипаха толкова много критики, значи посланието ми проработи", посочи Росен Плевнелиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!