ВСС: Само Велико Народно събрание може да промени Конституцията

OFFNews 25 юни 2015 в 17:08 3792 0

Промените в Конституцията, които се отнасят до съдебната реформа и преструктурирането на съдебната власт, могат да бъдат направени само от Велико Народно събрание. Това е становището на мнозинството във Висшия съдебен съвет по проекта за промени в основния закон, който беше изпратен за съгласуване.

Проектът беше внесен в парламента на 26 май 2015 година от депутати и предвижда разделяне на ВСС на съдийска и прокурорска колегия. 

Днес ВСС гласува становище по проекта, според което промените не могат да бъдат гласувани от обикновен парламент. Решението бе взето с 10 гласа, 8 от членовете на ВСС бяха против, а един се въздържа. 

Шефката на правната комисия в Съвета Юлиана Колева, която е на мнението на малцинството, обясни, че обикновено, когато имат разногласия в комисията, предлагат на ВСС няколко варианта на решение, съобщава "Правен свят". Този път мнозинството е решило първо да се гласува предложението за ВНС, а после текст по текст да се гласува. Но понеже няма време - за 30 юни е насрочено заседанието на временната комисия за конституционните промени в НС, този вариант не бил добър. За това Колева предложи всички постъпили становища да бъдат пратени в парламента, което бе и одобрено.

Седем от членовете на съвета са изразили писмено обратно становище. Това са Галина Карагьозова, Елка Атанасова, Камен Иванов, Калин Калпакчиев, Соня Найденова, Юлиана Колева и Юлия Ковачева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови