Quantcast

Местан: Орешарски се оттегля на 28 юли, или на 5 август, или на 12 август

OFFNews Последна промяна на 17 юни 2014 в 16:03 4503 6

Лютви Местан

"Дори утре да има оставка на кабинета, този кабинет ще работи точно до датата, след която започват 60-те дни до определената дата за предсрочни избори. Конституцията урежда фигурата на кабинета в оставка.

Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента. След заседанието стана ясно, че е постигната договорка изборите да се проведат в периода 28 септември-12 октомври 2014 година.

"Уверявам ви – ако изборите са на 28 септември, 5 октомври или 12 октомври, респективно този кабинет ще изпълнява своите функции в единия случай до 28 юли, във втория до 5-ти август или до 12-ти, независимо дали оставката е подадена предния ден или месец или два преди това”, обясни Местан.

Според него е по-разумно изборите да са през октомври, а не в края на септември: „Ако считаме за нормално кампанията да започне на 28 август и има съгласие затова, могат да бъдат на 28 септември. Ако искаме все пак кампанията да се разполага в едно по-нормално време, може да бъде 5 или 12. Нека не изпреварваме събитията”.

Лидерът на ДПС уточни, че на Консултативния съвет при президента не са обсъждани кандидатури за български еврокомисар, не е обсъждан служебният кабинет и служебен министър-председател.

"Колкото по-бързо се постигне съгласие за принципите за номиниране и критериите, на които да отговаря българският еврокомисар, толкова по-бързо ще има и кандидатура", обясни той.

Дали този парламент може да изкара сесията си, Местан посочи, че въпросите имат отговор в Конституцията.

„Струва ми се излишно упражнение да чуете отговора на конституционни казуси от мен. Не може мандатът на действащия парламент и на съответния кабинет да се прекратяват с акт на президента точно два месеца преди датата, на която се провеждат следващите парламентарни избори.

Това не е въпрос на целесъобразност, въпрос на целесъобразност е определяне датата. След като тази дата е ясна, връщате се два месеца назад и разбирате, на коя дата ще бъде разформирован 42-ри парламент и респективно разпуснат и българският кабинет”, каза още Лютви Местан.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.06 2014 в 08:10

Страшни наглеци! Готови на всичко само и само да са на власт. Това държава, народ са чужди за тязи безродници. ГРАБИ, ЛЪЖИ, ПРОДАВАЙ държавните интереси, бъди готов и от майка си да се отречеш - това са "нашите" политици!

17.06 2014 в 20:55

след тях и потоп,ще окрадат и тези 3,5 милиарда дето си гласуваха да емитират в ценни книжа,ще се окопаят още по вече във властта,ще доведат енергетиката във фалит,ще подпишат още договори без да са чели ,и следващите които дойдат ще са виновни за обедняването на хората и разрухата в държавата.Добре са го измислили за година и нещо да сринат държавата със изплащането на непосилните заеми и друг да изкарат виновен ама тоя път може и да им се объркат сметките.

17.06 2014 в 17:33

Еми да подаде ОСТАВКА и да работи в оставка, какъв им е проблемът? Чист инат.

17.06 2014 в 17:03

На бас, че ще държите да са на 5 -ти.

Курбан байрам на 4, 5 и 6 октомври.

17.06 2014 в 16:52

Скоростно окрадоха каквото можаха и осраното остава за следващото управление.

17.06 2014 в 16:23

... ше трябва да им се помага... шикалкавят, а ние плащаме!

... хахахахахаха

... Долу ДПС! Долу Предвидимо Посрания Местан!

И 25 джамии СТИГАТ!

... ВЪН!