Местан: Орешарски се оттегля на 28 юли, или на 5 август, или на 12 август

OFFNews 17 юни 2014 в 16:03 5049 6

Лютви Местан

"Дори утре да има оставка на кабинета, този кабинет ще работи точно до датата, след която започват 60-те дни до определената дата за предсрочни избори. Конституцията урежда фигурата на кабинета в оставка.

Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента. След заседанието стана ясно, че е постигната договорка изборите да се проведат в периода 28 септември-12 октомври 2014 година.

"Уверявам ви – ако изборите са на 28 септември, 5 октомври или 12 октомври, респективно този кабинет ще изпълнява своите функции в единия случай до 28 юли, във втория до 5-ти август или до 12-ти, независимо дали оставката е подадена предния ден или месец или два преди това”, обясни Местан.

Според него е по-разумно изборите да са през октомври, а не в края на септември: „Ако считаме за нормално кампанията да започне на 28 август и има съгласие затова, могат да бъдат на 28 септември. Ако искаме все пак кампанията да се разполага в едно по-нормално време, може да бъде 5 или 12. Нека не изпреварваме събитията”.

Лидерът на ДПС уточни, че на Консултативния съвет при президента не са обсъждани кандидатури за български еврокомисар, не е обсъждан служебният кабинет и служебен министър-председател.

"Колкото по-бързо се постигне съгласие за принципите за номиниране и критериите, на които да отговаря българският еврокомисар, толкова по-бързо ще има и кандидатура", обясни той.

Дали този парламент може да изкара сесията си, Местан посочи, че въпросите имат отговор в Конституцията.

„Струва ми се излишно упражнение да чуете отговора на конституционни казуси от мен. Не може мандатът на действащия парламент и на съответния кабинет да се прекратяват с акт на президента точно два месеца преди датата, на която се провеждат следващите парламентарни избори.

Това не е въпрос на целесъобразност, въпрос на целесъобразност е определяне датата. След като тази дата е ясна, връщате се два месеца назад и разбирате, на коя дата ще бъде разформирован 42-ри парламент и респективно разпуснат и българският кабинет”, каза още Лютви Местан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови