Местан: Не се месим в съдебната власт

OFFNews 17 март 2014 в 17:10 2680 1

Председателят на ДПС Лютви Местан отговори на острите реакции срещу изказването му от трибуната на парламента срещу освобождаването на Октай Енимехмедов от ареста. 

В петък той определи като "нещо ужасно" промяната на мярката за неотклонение на нападателя на Ахмед Доган. Само няколко дни преди това Енимехмедов беше осъден на първа инстанция, като съдът го призна за виновен по обвинението за закана за убийство, но го оправда за това, че е направил опит да ликвидира Доган. 

Освобождаването му под домашен арест провокира изказването на Местан от трибуната на парламента и последвалата вълна от отворени писма и позиции от страна на съдебната власт

В понеделник Местан продължи задочния диалог, като направи коментар за реакцията на Висшия съдебен съвет (ВСС). Той заявява, че разбира позицията на магистратите, но не и защо "ВСС бе толкова мълчалив или в най-добрия случай - неуместно предпазлив, по повод на многобройните откровени и груби намеси в независимата съдебна власт от страна на най-висши представители на изпълнителната власт в периода юли`2009 – май`2013 г." Местан дава пример с нападките на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов срещу бившата председателка на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова и разговорите от Банкя.

"За разлика от тях, както вече подчертах в Изявлението си, ние никога не сме се намесвали в работата на съдебната власт нито по отношение на кадруването (Кокинов моли Борисов, а не ДПС и мен, да го направи апелативен прокурор), нито в което и да е конкретно дело, въпреки десетките съдебни производства срещу кадри на ДПС. Независимостта на съдебната власт няма проблем, свързан с ДПС", се казва в коментара на Местан.

В него се казва още:

"Позицията на ВСС е разбираема от гледна точка на конституционните функции на този орган, с уговорката за необходимостта да е била последователна. В същото време съжалявам, че ВСС не е сметнал за необходимо да отчете последвалото Отвореното писмо на Съюза на съдиите в България мое Изявление, където нарочно уговарям, че не визирам съдебната власт като институция, и обосновавам разликата между онова, което ВСС определя като „недопустима намеса в съдебната власт“, и задължението на един политически лидер да артикулира собствено от трибуната на Парламента реално прокламираните реакции на стотици хиляди български граждани, примесени с гняв, възмущение и болка, по повод на променената мярка за неотклонение на потенциалния убиец на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган.

В заключение, аз не по-малко от ВСС очаквам с нетърпение мига, когато Европейската комисия ще снеме мониторинга от България по глава Правосъдие."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови