Местан иска отвод на съдията по делото за регистрация на ДОСТ

Симона Костадинова 08 юни 2016 в 14:45 2985 1

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан е поискал отвод на съдия Лилия Илиева, на която е разпредено делото за регистрацията на партията. 

Това заяви Местан в Народното събрание.  

Той обясни, че е отправил искането си за отвод на Илиева в писмото, което е отправил до председателя на Софийски градски съд Калоян Топалов. Лидерът на ДОСТ подчерта, че все още не е получил отговора на Топалов, макар че той беше разпространен в медиите. Той нито веднъж не спомена името на Илиева и многократно подчерта, че думите му не трябва да се приемат като натиск върху съда или като намеса в неговата работа. 

Местан изреди хронология на кореспонденцията си със съда, като подчерта, че до това се стига, защото вече "е изтекла информация". На 5 май ДОСТ получили искане от съда за предоставянето на оригиналните декларации на учредителите, а не техни нотариално заверени копия. Те предоставили всичките 47 тома. Около 2 седмици по-късно съдът изпратил ново искане - да се опишат точките от устава "безусловно установяване на чувство за национална отговорност", "да отприщим реформаторски сили", както и да обяснят какви реформи в съдебната система искат.

От партията на Местан отговорили на съда, като използвали и тълковен речник за най-точно обяснение на някои от думите. Въпреки това съдът поискал ДОСТ да представи нов устав. "Това означава нова процедура по регистрация на партията и свикване на нова конференция, защото никой, освен нея, не е компетентен да промени нито запетая от устава. И съдът знае това", обясни Местан.

По думите му има политически сили, които нямат интерес от регистрацията на ДОСТ и налагат натиск върху съда. Според него това са крайно националистическите формации, ДПС и всички проруски сили в българското общество. 

"Това е безпрецедентно. Нито една партия досега не е била подложена на искане да обясни пределно ясни думи в българския език. У нас възникнаха обосновани съмнения за безпристрастността на съда в този му състав", каза Местан.

Местан обаче обясни, че не се съмнява, че ДОСТ ще бъде регистрирана, защото е спазила всички изисквания по закон. Той каза още, че безусловно вярва в българския съд, но това не го лишава от правото да има съмнение в определен състав.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови