Местан: Хиляди пъти да бях убеден, че ще ми се отреже главата след тази декларация, пак щях да я прочета

OFFNews 26 декември 2015 в 16:23 13554 26

"Хиляди пъти да бях убеден, че ще ми се отреже главата след тази декларация, пак щях да я прочета. Колкото и да не бях съгласен с тези критики, усетих и шанса, че вътре в тази партия може да започне един истински дебат. Дали е грешка декларацията, която представих в парламента? Ние не можем да стоим като неутрален наблюдател между Русия и НАТО. България трябва да търси балансите, осъзнавайки статута си като член на НАТО".

Това заяви в Момчилград бившият лидер на ДПС Лютви Местан, който беше изключен от партията след прочетената декларация в подкрепа на Турция след инцидента със сваления руски самолет, цитиран от „Фокус”.

Според него декларацията му не е била изненадваща, защото членовете на парламентарната група на ДПС са били запознати с нея и дори са я подкрепили.

"Диктувах я пред колегите. Мога да изброя имената на колегите, които присъстваха, а някои от тях взимаха участие с подсказването на идеи. Декларацията не ми е дадена в друга държава, през този период не съм и напускал страната, за да има такова твърдение”, каза той.

Местан коментира и посещението си в турското посолство, където е бил, за да "организирам сигурността си".

„Много, много кратко време. Причините ще ги коментираме друг път. Сега само ще Ви кажа, че изконно право на всеки български политик е да осигури собствената сигурност при критична ситуация. Бях за много кратко време там, през останалото време бях със семейството и децата си”, заяви политикът.

Хората, с които работихме, много добре знаят, че Местан не може да бъда представен като национален предател на България. Те много добре знаят, че тази линия на евроатлантизма бе не линията на Местан, а обща кауза на ДПС, на цялата парламентарна група. Те по-добре от мен знаят, че точно евроатлантизмът ще измие от публичния образ на ДПС от години насажданото внушение, че сме скритата проруска партия. Няма друг път за развитие”, допълни той.

На въпрос защо е придружаван от голяма група от турски дипломати Местан отговори, че изконно право на дипломатите е да уважат подобни митинги.

"Решението за моята оставка е факт, аз го приемам, но не приемам начина, по които се взе. Най-често повтаряната теза не от мен, а от хората, с които се срещам – дори осъденият на смърт има право на последна дума. За последните 19 години съм защитавал почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган и в най-критични ситуации не съм позволявал да падне прашинка върху публичния му образ. Не знам с какво заслужих, дори без да ми се поиска официално оставката, да бъде свикано заседание, до което да нямам достъп”, посочи още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!