Иван Искров подаде оставка, напуска от 10 юли

OFFNews Последна промяна на 23 юни 2015 в 13:09 3076 13

Снимка БГНЕС

В писмо до Народното събрание управителят на БНБ Иван Искров вече официално обяви желанието си и датата за чаканата от него оставка.

Оставката на Искров е била депозирана в деловодството на парламента днес около 12:30 часа, научи OFFNews. 

В писмото си до народните представители Искров пише:

"Воден от горните съображения, моля настоящето писмо да се счита за подадената, считано от 10 юли, оставка от поста управител на БНБ".

В писмото си Искров изразява желание в парламента да действат бързо и да изберат нов гуверньор на БНБ веднага след оставката му.

Изявлението на Искров е по повод на изтичащия му мандат като управител на Българската народна банка на 10 октомври 2015 г. и определените в Закона за БНБ срокове за избиране на нов управител на Централната банка.

Законът определя периода 10 юли – 10 август като времева рамка за извършване на избора на нов управител, който да встъпи в длъжност от 10 октомври 2015 г.

Управителят на БНБ настоява наследникът му да встъпи в длъжност още от 10 юли 2015 г. и да бъдат избегнати всякакви политически разногласия и партийни противоборства, които биха провалили избора в определения срок и биха се отразили негативно на институционалния авторитет на Народното събрание и БНБ.

По този начин ще бъде улеснен и катализиран процесът по избор на нов управител на Централната банка и неговото встъпване в длъжност веднага след избирането му, без да е необходимо да се изчаква изтичането на настоящия мандат на 10 октомври 2015 г.

Управителят на БНБ призовава народните представители от 43-тото Народно събрание за максимално бърз избор на нов управител на БНБ в съответствие със законовите процедури и срокове.

Според Искров неговият наследник максимално бързо трябва да попълни ръководния екип на Централната банка, като номинира и предложи без забавяне подходящи кандидатури за подуправители на управление „Емисионно” и „Банков надзор”. Както е известно, законът повелява Народното събрание да избира подуправителите – ръководители на основните управления в БНБ, по предложение на управителя на БНБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!