Искров: Искахме да спасим КТБ, но не получихме политическа подкрепа

OFFNews 23 юни 2015 в 20:19 4363 4

Снимка БГНЕС

Иван Искров

С колегите от БНБ се опитахме да преструктурираме КТБ и да я отворим, но не получихме политическа подкрепа. Неслучайно тогава казах, че политиците са на ход, но те не направиха този ход.

Това заяви управителят на БНБ Иван Искров пред БНТ, който обяви по-рано днес, че ще подаде оставка на 10 юли.

Отчетите на КТБ не са показвали реалното състояние на банката. За два мандата като управител на БНБ никога не ми е докладвано за проблеми с КТБ. Бяхме шокирани от разкритията на одиторите, подчерта Искров.

На 17 юни миналата година от банката са излезли с позиция, че КТБ е ликвидна и че банковата система в България работи добре. По БНР обаче тогава изчели анонимен сигнал срещу КТБ и това предизвикало масово теглене на пари от банката, което пък довело до поставянето на КТБ под специален надзор, допълни управителят на БНБ.

Иван Искров показа и проект за отваряне на КТБ на 21 юли, който е бил представен и на срещата с президента Плевнелиев след поставянето на банката под специален надзор. Той обясни, че проектът е изготвен от експерти от парламентарно представените тогава партии, но не е бил одобрен от политическите сили.

Ако се отвори стенограмата от срещата с президента, ще се види кой каква позиция е заел тогава, посочи Искров.
Португалия използва нашия модел и успя да продаде своята Banco Espirito Santo за 4,9 млрд. евро с печалба, а ние още ходим по студията да казваме кой е виновен, коментира Искров.

Относно решението му да подаде оставка на 10 юли той обясни, че то е добре обмислено и не е взето под натиск.

Искров изтъкна, че е третият най-дълго управлявал национална банка в Европа, и посочи, че е успял да надгради постигнатото от неговите предшественици и се гордее и с КТБ, която не е успяла да зарази останалата система.

Той подчерта, че се надява неговият наследник да надгради постигнатото от него и да подпише влизането ни в еврозоната.

Искров каза още, че не смята да влиза в политиката, след като подаде оставка, но отказа да коментира дали е получавал предложения в тази посока.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!