Мъжете в армията ще могат да ползват майчинство

OFFNews Последна промяна на 31 май 2017 в 11:56 4384 1

Мъжете в армията ще могат да ползват майчинство

Снимка БГНЕС, архив

Мъжете в армията ще могат да ползват майчинство. Това предвиждат промени в Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България, които са приети на заседанието на правителството в сряда. Причината е да се избегне наказателна процедура от Европейската комисия.

Правителството предлага въпросните промени, за да бъдат осигурени равни възможности на мъжете и жените военнослужещи да ползват родителски отпуск. Изискването е въведено с Директива 2010/18/ЕС и транспонирането му в ЗОВС ще предотврати стартирането на официална процедура срещу страната ни за нарушение на европейското законодателство.

Съгласно действащата разпоредба на чл. 203, ал. 3 от ЗОВС, жените военнослужещи ползват в пълен обем правата, произтичащи от общото трудово законодателство, свързани с ползването на различни видове отпуски за отглеждане на малко дете. Военнослужещите мъже обаче могат да ползват само някои от тези видове отпуск и то при смърт, тежко заболяване на майката или когато сами се грижат за отглеждане на детето.

В този смисъл законовата разпоредба не съответства на директивата. Предлаганата редакция предоставя възможност на мъжете военнослужещи да ползват родителски отпуск при условията и реда на общото трудово законодателство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови