Работещите майки на деца под 1 г. ще получават 50% от парите за майчинство

OFFNews Последна промяна на 12 юли 2016 в 16:56 6505 0

Работещите майки на деца под 1 година да получават 50% от парите за майчинство към заплатите си. Това предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване, предложени от социалния министър Зорница Русинова. 

Ако една майка се върне на работа след изтичане на 135-те дни отпуск за бременност и раждане (които
се разрешават с болничен лист), тя ще получава към заплатата си и 50% от обезщетението за майчинство. Сумата ще й се плаща от НОИ, докато детето навърши 1 година. Ако една жена получава 800 лв. месечно обезщетение и се върне на работа, тя би получавала допълнително 400 лв. към заплатата си, обясни Русинова.

Очаква се мярката да влезе в сила от догодина, като целта е да се стимулират работещите майки.

В момента, ако майката се върне на работа преди навършването на годинка на детето, тя не получава нищо от НОИ към заплатата си. Жената има право на 50% от обезщетението (т. е. 170 лв. на месец) само в периода между 1 и 2-годишна възраст на детето.

За момента не са правени разчети за това колко ще струва тази мярка, но се очаква тя всъщност да облекчи НОИ, обясняват от социалното ведомство. 

В рамките на Закона за насърчаване на заетостта пък социалното министерство предлага безработните, които си намерят работа на повече от 50 км от мястото, където живеят, да получават до 200 лева за разходи като наем, ясла, детска градина и др. Условието е хората да са на постоянна работа, а не със срочен договор, а допълнителните средства ще се получават за срок от 1 година. 

Според разчетите на МТСП от тези средства биха се възползвали около 1000 души. 

Към момента в бюрата по труда са регистрирани 274 000 души. Около 40% от тях не могат да си намерят работа повече от година.

Агенцията по заетостта съвместно с областните управители, общините, представителите на бизнеса и синдикатите на местно ниво ще подготвят краткосрочни прогнози за нуждите от работна ръка. Проучванията ще се правят 2 пъти годишно.

Мярката ще позволи по-ефективното планиране и изразходване на средствата за обучения и мерки на пазара на труда и ще се улесни прехода на безработните към реална заетост, коментира Русинова.

По друга инициатива министерството ще отдели 100 000 лв., с които ще се финансират летни ваканции за 325 деца от 15 дома за деца, лишени от родителски грижи, като 8 ще бъдат на море, а 7 на планина.

С децата ще пътуват 53 възпитатели. Ваканциите ще са в периода 15 август и 15 септември и ще включват културна програма, тематични беседи за информиране по въпроси, свързани с правата на децата, образованието, професионалното развитие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови