Машинно гласуване срещу малка доза честен вот

Юлиана Ончева 01 февруари 2017 в 15:05 6124 5

Ако някой иска да ограничи машинното гласуване, значи той цели манипулиране на гласуването. Няма друго обяснение. 

Това пише служебният премиер проф. Огнян Герджиков през 2015 г. в "24 часа". В първото си телевизионно интервю след встъпването му в длъжност преди дни пред "Панорама" по БНТ Герджиков заяви: Времето е малко и няма откъде да се намерят толкова машини за машинно гласуване. Изходът е в тълкуването на закона - не може да има задължение за невъзможни неща. Не може да ни се вмени да се проведе машинно гласуване на 100%, няма как да се осигурят толкова машини за толкова кратко време." 

Може да се каже, че и в двата случая Герджиков е прав. Машинното гласуване е крачка по пътя към по-честните избори. При него няма невалидни бюлетини, тайната на вота е много по-добре гарантирана, улеснени са хора в неравностойно положение, манипулирането на гласове от страна на членове на комисията е практически невъзможно и т.н. 

Плюсовете "на вота на един бутон разстояние" са безспорни в сравнение с хартиените бюлетини. Отделен въпрос е колко души ще изберат да гласуват чрез на практика големия таблет, каквото представлява машината за гласуване, и колко ще слагат кръстче или чавка с химикалка - опасността е всички гаранции за честност и сигурност на машинния вот да потънат в морето от хартии. 

ВАС задължиха ЦИК и правителството да осигурят по една машина във всяка секции - 12 400 плюс още поне 10% резервни. Жалбата срещу това да има машини само в 500 секции бе на четирима от основателите на "Нова република" - Трайчо Трайков, Радан Кънев, Петър Славов и Мартин Димитров. Освен проблемите откъде ще се намерят хилядите машини и колко "златни" ще ни излязат тези предсрочни избори, възниква още по-същественият въпрос - според експертите ще трябват да се обучат около 4000 души, които да работят с машините, като се вземе под внимание фактът, че има няколко секции на един адрес, например в училище. 

С други думи, прибързаното въвеждане на машинно гласуване във всяко село и паланка може да вместо да изпише вежди по пътя към цивилизованите избори у нас, да извади очите и на предстоящото електронно гласуване. Защото срещу много пари ще получим малка доза честен вот, което е нещо като полусправедливост, полуреформа или полуувеличение на доходите.

Познавате ли някой, който ги харесва?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11178

5

Крушата

01.02 2017 в 16:48

Е трябва да се заделят едни пари от бюджета, а пък и не изключено машините дори да ги използва някой, някой път за пред камерите.

23293

4

Стефан

01.02 2017 в 15:46

Хубаво, само не разбрах като е толкова хубаво, защо един куп държави имат на склад тия машини, и не ги използват?

15614

2

OTBPAT

01.02 2017 в 15:17

Демек Герджика премиер за повече от 2 месеца? :)

10952

1

Мойри

01.02 2017 в 15:16

Сега се пълни кофата с помия и скоро ще се лее: комисионни, свързани фирми, минута е много, скъпи са, парите са най-важното нещо и т.н.
 
X

Подкастът на OFFNews