"Нова република" обвини ЦИК в бойкот на машинния вот

OFFNews 28 януари 2017 в 12:37 8461 7

ЦИК бойкотира машинното гласуване и застрашава честното провеждане на изборите, твърдят от "Нова република" по повод решението на Централната избирателна комисия на парламентарните избори на 26 март отново само 500 секции да са оборудвани с машини за гласуване. 

ЦИК си е позволила да пренапише Изборния кодекс и така застрашава провеждането на честни избори за ново Народно събрание, твърдят от дясното формирование. 

Законът задължава ЦИК да осигури възможност за машинно гласуване във всяка една изборна секция. Без да се съобразява със закона обаче, ЦИК взе решение да проведе машинно гласуване само в 500 секции, коментират от "Нова република" и настояват този тип вот да е достъпен във всички 12 хиляди секции на 26 март.

„При произвеждане на изборите за народни представители на 26 март 2017 г. машинно гласуване се произвежда в 500 избирателни секции в населени места, разположени на територията на страната в 31 изборни райони. Адресите и номерата на избирателните секции, в които ще се произведе машинно гласуване, се определят с решение на ЦИК и се публикуват на интернет страниците на ЦИК и РИК”, се казва в решението на ЦИК от 27 януари.

Трайчо Трайков, Радан Кънев, Петър Славов и Мартин Димитров са внесли жалба до Върховния административен съд. Според тях последното решение на ЦИК противоречи на Изборния кодекс и по-конкретно чл. 212, уреждащ именно машинното гласуване. 

От "Нова република" настояват, че машинното гласуване е необходимо, за да се предотврати повтарянето на хаоса и подправянето на протоколи, както в "Арена Армеец" от местните избори през 2015 г. 

„Машинното гласуване гарантира това повече да не се случва. А сега ЦИК не само че нарушава закона, не само че застрашана честността на изборите, но и си присвоява правото да решава къде да прилага закона и къде да не го прилага. Това е произвол, който позволява огромни машинации“, предупреди Петър Славов.

Четиримата десни политици припомнят, че в преходните и заключителни разпоредби на Изборния кодекс са предвидени изключения за експерименталното въвеждане на машинно гласуване. Тези изключения обаче са само за 2015 и 2016 година. Те очакват ВАС да отмени решението на ЦИК и в цялата страна българите да могат да гласуват машинно още на 26 март.

В петък в интервю за БНТ служебният премиер Огнян Герджиков заяви, че оборудването на всички секции с машини за гласуване до 26 март е непосилна задача. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

63994

3

Red or Dead

28.01 2017 в 13:53

Еми аз така като се замислих, те “четата на стрина радкЪ“ са по-малко от членовете на ЦИК....:))))
Ама лошо няма, важното е, че все още имате бели дробове за да надувате СПУКАНИЯ медиен балон-рамадан;)

42249

2

Denis Rizanov

28.01 2017 в 12:44

CIK си е позволила да пренапише Изборния кодекс

Това CIK онази SIK ли е? За един преАтел в оставка питам.
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%98%D0%9A

42249

1

Denis Rizanov

28.01 2017 в 12:42

На бай знаме му предлагам да си прекръсти "надпартийната" секта на НОВА ДЖАМАХИРИЯ. Безплатно. Безвъзмездно.
 
X

Предизборно със Светльо Витков