Мартин Шулц: Европарламентът подкрепя българското правителство

OFFNews 04 декември 2014 в 22:16 4789 1

„Европейският парламент (ЕП) подкрепя българското правителство в тези трудни времена, тъй като то се стреми към стабилност“. Това заяви на брифинг след срещата си с премиера Бойко Борисов председателят на ЕП Мартин Шулц.

„В рамките на разискванията установихме, че споделяме редица политически убеждения и виждания, както и общата си воля за сътрудничество. Проявявам и аз воля да подкрепям новоизбраното правителство, в рамките на възможностите си“, допълни Шулц.

„Говорихме за трудния процес по сформиране на кабинет. Правителството е изправено пред големи предизвикателства, поради което се надявам да остане стабилно“, заяви председателят на ЕП.

Той приветства повишаването на минималното трудово възнаграждение с 11, 5% и предоставянето на финансови помощи на социално слаби граждани, най-вече на пенсионери.

„Според мен това е акт не само със социално-политическо измерение, но свидетелства за проява на разум и ще допринесе за стабилността в страната“, посочи Шулц.

Председателят на ЕП допълни, че в рамките на разговора премиерът Борисов го е информирал за становището на българското правителство по отношение на проекта „Южен поток“.

„Споразумяхме се, че ще продължим да поддържаме връзка. Разговаряхме и за членството в Шенген и по-нататъшните промени в това отношение. Моето становище е, че Европейският съюз е правова общност и когато държавите-членки отговарят на определени критерии, от това за тях произтичат и законови права. Въпросът трябва да се разглежда от тази, а не от политическа гледна точка“, категоричен бе председателят на ЕП.

„Благодаря, че подкрепяте правителството, което е единственият гарант в тази тежа ситуация, за реформи, стабилност и преодоляване на финансовата криза в България“, каза министър-председателят Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови