Станишев ще помага на Борисов за "Южен поток" и Шенген

OFFNews 04 декември 2014 в 20:17 13988 7

Лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев и премиерът Бойко Борисов се срещнаха в Брюксел се срещнаха с председателя на Европейската народна партия Жозеф Дол. На срещата са били обсъдени приемането на България в Шенген и спирането на проекта "Южен поток".

Вчера вечерта ми се обади премиерът на България с молба преди срещата да се видим и да обсъдим въпроси, които засягат България на европейско ниво, обясни Станишев след срещата.

ПЕС в лицето на Станишев подкрепи влизането на България в Шенген. 

След като България е изпълнила условията за членство в Шенгенското пространство, е справедливо тя да стане пълноправен член. Това е и категоричната позиция на европейските социалисти. Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц нееднократно е подкрепял България за тази кауза. Убеден съм, че ще потвърди своята позиция и на предстоящата среща с българския премиер. Това е справедливото отношение към България, защото не може нашата страна постоянно да бъде наказвана и да се прилагат допълнителни условия и критерии към нейното членство в Шенгенското пространство, заяви Станишев.

На срещата е било обсъдено и решението на руския президент Владимир Путин да спре "Южен поток", като лидерът на ПЕС е потвърдил позицията си, че България и ЕС губят много от спирането на проекта. 

Казах на Борисов, че за мен този проект е изключително важен от гледна точка на интереса на България. Новините, които чухме завчера от президента на Русия, са лоши за България, лоши са и за ЕС. Самата идея за „Южен поток“ изначално целеше диверсификация на маршрутите за доставка на газ за ЕС, в която централна роля играе България – това е в наш интерес. Лошото е, че за 25 години преход не реализирахме нито един голям енергиен проект, който да поставя България по нов начин на енергийната карта на Европа, посочи Станишев.

По думите му спирането на "Южен поток" се дължи в голяма степен на непоследователната политика на България и на липсата на приемственост между различните правителства.

Ние започваме АЕЦ „Белене“, спираме АЕЦ „Белене“. Започваме „Бургас-Александруполис“, спираме „Бургас-Александруполис“. Започваме „Южен поток“, сега „Южен поток“ най-вероятно ще отиде в Турция. Същото се случи и с „Набуко“. Аз съм премиерът, който подписа междуправителствено споразумение за „Набуко“, за доставки на газ и за транзит през територията на България. „Набуко“ ни заобиколи през Турция и сега отива в Гърция, каза той.

Това е зле за България. Изграждането на втори „Син поток“, успоредно на действащия, в крайна сметка ще засили Турция. И ще постави Европейския съюз пред необходимостта да разговаря с Турция и да закупува газ оттам. Впрочем, на територията на нашата съседка, Третият енергиен пакет не важи. Европейският съюз също трябва да реши кое е по-добре за него – да получава руски газ директно от Русия през България, без трети страни-посредници, или иска да даде допълнителен коз на Турция в отношенията й със съюза, коментира Сергей Станишев. 

Топката сега е в ръцете най-вече на българското правителство и на Европейската комисия. Въпреки това аз също ще направя всичко възможно да защитя българския интерес на европейско ниво, включително в разговори с лидерите на най-големите европейски партии, както и със зам.-председателя на ЕК за Енергийния съюз Марош Шефчович. Южен поток“ е важен инвестиционен проект за България, който може да създаде много работни места и не по-малко важно – да донесе много големи приходи в бюджета – всяка година, в продължение на десетилетия, категоричен е Станишев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови