Ексклузивно Президентът назначи служебния кабинет. Стефан Янев става премиер (пълният състав)

Станишев ще помага на Борисов за "Южен поток" и Шенген

OFFNews Последна промяна на 04 декември 2014 в 20:17 13306 7

Лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев и премиерът Бойко Борисов се срещнаха в Брюксел се срещнаха с председателя на Европейската народна партия Жозеф Дол. На срещата са били обсъдени приемането на България в Шенген и спирането на проекта "Южен поток".

Вчера вечерта ми се обади премиерът на България с молба преди срещата да се видим и да обсъдим въпроси, които засягат България на европейско ниво, обясни Станишев след срещата.

ПЕС в лицето на Станишев подкрепи влизането на България в Шенген. 

След като България е изпълнила условията за членство в Шенгенското пространство, е справедливо тя да стане пълноправен член. Това е и категоричната позиция на европейските социалисти. Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц нееднократно е подкрепял България за тази кауза. Убеден съм, че ще потвърди своята позиция и на предстоящата среща с българския премиер. Това е справедливото отношение към България, защото не може нашата страна постоянно да бъде наказвана и да се прилагат допълнителни условия и критерии към нейното членство в Шенгенското пространство, заяви Станишев.

На срещата е било обсъдено и решението на руския президент Владимир Путин да спре "Южен поток", като лидерът на ПЕС е потвърдил позицията си, че България и ЕС губят много от спирането на проекта. 

Казах на Борисов, че за мен този проект е изключително важен от гледна точка на интереса на България. Новините, които чухме завчера от президента на Русия, са лоши за България, лоши са и за ЕС. Самата идея за „Южен поток“ изначално целеше диверсификация на маршрутите за доставка на газ за ЕС, в която централна роля играе България – това е в наш интерес. Лошото е, че за 25 години преход не реализирахме нито един голям енергиен проект, който да поставя България по нов начин на енергийната карта на Европа, посочи Станишев.

По думите му спирането на "Южен поток" се дължи в голяма степен на непоследователната политика на България и на липсата на приемственост между различните правителства.

Ние започваме АЕЦ „Белене“, спираме АЕЦ „Белене“. Започваме „Бургас-Александруполис“, спираме „Бургас-Александруполис“. Започваме „Южен поток“, сега „Южен поток“ най-вероятно ще отиде в Турция. Същото се случи и с „Набуко“. Аз съм премиерът, който подписа междуправителствено споразумение за „Набуко“, за доставки на газ и за транзит през територията на България. „Набуко“ ни заобиколи през Турция и сега отива в Гърция, каза той.

Това е зле за България. Изграждането на втори „Син поток“, успоредно на действащия, в крайна сметка ще засили Турция. И ще постави Европейския съюз пред необходимостта да разговаря с Турция и да закупува газ оттам. Впрочем, на територията на нашата съседка, Третият енергиен пакет не важи. Европейският съюз също трябва да реши кое е по-добре за него – да получава руски газ директно от Русия през България, без трети страни-посредници, или иска да даде допълнителен коз на Турция в отношенията й със съюза, коментира Сергей Станишев. 

Топката сега е в ръцете най-вече на българското правителство и на Европейската комисия. Въпреки това аз също ще направя всичко възможно да защитя българския интерес на европейско ниво, включително в разговори с лидерите на най-големите европейски партии, както и със зам.-председателя на ЕК за Енергийния съюз Марош Шефчович. Южен поток“ е важен инвестиционен проект за България, който може да създаде много работни места и не по-малко важно – да донесе много големи приходи в бюджета – всяка година, в продължение на десетилетия, категоричен е Станишев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.12 2014 в 12:19

Ех тези Серж и Буда какви са добрички днес. Надуха цените за изпълнение на ЮП и сега се борят със зъби и нокти. Малко ли им бяха милиардите от КТБ, че драпат за още? Толкова ли е трудно да стане прозрачен договорът, та чак Боко се прави на ударен споменавайки че не го е виждал забравяйки, че помним точно кой го подписа финално през декември 2012 в Русия?!?! Да, много тъпи българи са забравили, но има и някои които помнят - все пак липсата на медийна реакция по темата е красноречива.

05.12 2014 в 08:34

герб и бсп да работят за спирането на южен поток !!!!???!?!?!?
Та нали господарят им от кремъл го спря, какво ще спират те ??!?!?

04.12 2014 в 21:41

Архонтът да спре културата... Щот някви брадати и космати не може да мрънкат пред избръснати архдюли и вчесани бурета....

Мин. "наздравето" да спре къпането.... Щот защитният слой си е защитен слой...

Мин. на живота да се закрие.....

Всички теснопанталонци да се направлят към 12 реактор.....

На всички широкопанталонци да им се стеснят панталоните и да се направлят там....

Петьо Блъскоff да построи детска градина в Хайд Парк...

Свинът Пеевски да си обяви последната цифра на ЕГН-то, да му кажа, къде да се реди на опашка....

и още....и още.....

а какво ще стане след това, ще разберете следващият път,драги деца.... (ако сте живи)
Да сте живи и здрави 100 лета де..... ;)

04.12 2014 в 21:17

това да застанат с Борисов заедно и да говорят едни и същи неща вместо да се замерят с кал е голямо постижение за крехката ни демокрация. Крайно време е да имаме ясно формулирани приоритети и пратиите ни да ги отстояват заедно и последователно. Дано са надживели периода да се плюнчат един друг и в крайна сметка да работят против страната.

Ще е хубаво да има повече подобни приоритети. Щото Южен поток за мен не е приоритет заслужаващ подобно внимание, освен дето и двамта на снимката сигурно чакат комисион от там. Има далеко по важни приоритети в отнощенията ни с ЕС. Приемането на Сърбия в ЕС (това трябва да е номер 1 цел на външната ни политика), помощи за бежанците, които България приема (Гърция получава огромни пари за бежанци и нелегални емигранти а ние? Това са работни места за Гърците освен всичко друго), всякакви начини да се подпомогнат инвестициите в БГ, участие на БГ във възможно най-много Евро проекти и т.н..

04.12 2014 в 21:14

Тоя палячо Стани Шеф пак се изказа ...Ебати педераса грозен..

04.12 2014 в 20:58

"ПЕС в лицето на Станишев подкрепи влизането на България в Шенген."
И вие ли си мислите това, което и аз?

04.12 2014 в 20:48

това виц на деня ли е?