Мартин Димитров: Рестарт на АЕЦ Белене може да вдигне двойно цената на тока

Идеята за възкресението на "Белене" е тайна договорка с Москва, смята Димитров

OFFNews 06 март 2018 в 20:40 4240 1

Ако се стигне до рестарт на проекта за изграждане на АЕЦ "Белене", цената на тока може да се вдигне двойно заради сумата, нужна за реализацията на проекта - около 20-30 млрд. лева, заяви бившият депутат от Реформаторския блок Мартин Димитров пред bTV. 

Премиерът Бойко Борисов обяви преди седмица идеята АЕЦ "Белене" да стане балкански проект, за който ще може да се използват европейски пари и в който могат да се включат купените от Русия реактори, като в този случай за проекта ще са нужни около 30 млрд. лева. 

Борисов представи проекта си и на руския президент Владимир Путин, който е обявил, че Русия е готова да се включи в преговорите за централата, ако бъде решено проектът за строежа ѝ да се поднови.

"Вариантът на Борисов е вариант на Георги Първанов от 2011 г., когато нищо не се случи. Еврофинансиране няма да има, тъй като темата за ядрената енергетика не присъства в дневния ред на ЕС. Съмнявам се, че ще има финансов интерес и от съседните държави", каза Димитров.

"Идеята за възкресението на "Белене" е тайна договорка с Москва. Те имат най-голям интерес да се възобнови проектът. Кой ще плати тези 20-30 млрд. лв. за осъществяване на проекта? Това са гражданите на България", подчерта той.

По думите му в огромните проекти има огромни комисиони и заради това реализацията на АЕЦ "Белене" е отново на дневен ред.

Според него скандалът с продажбата на ЧЕЗ няма да засегне цената на тока.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

06.03 2018 в 23:49

За цената на тока не знам, за това си има счетоводители. Но изглежда най-бързият ефект от продължаването на тоя строеж, ще е окончателното изчезване на лицето М. Димитров в небитието. Което, като минимум, ще е от полза за общественото психическо здраве.
 
X

Да помогнем на украинските деца!