Русия готова да се включи в преговорите за рестарт на АЕЦ Белене

OFFNews 05 март 2018 в 18:46 6057 6

Снимка Reuters, архив

Русия е готова да се включи в преговорите за рестарта на АЕЦ "Белене". Това е обявил руският президент Владимир Путин по време на телефонен разговор с премиера Бойко Борисов. 

По време на телефонния разговор Путин е поздравил Борисов по случай националния празник на България. 

Двамата са обсъдили енергийните проекти у нас. 

Борисов е представил идеята си за развитие на проекта за АЕЦ „Белене“ като общобалкански, като идеята е срещнала подкрепа от колегите му от страните от Западните Балкани. Президентът Путин пък изразил готовност страната му да се включи в обсъжданията при подновяване на работата по проекта, съобщиха от правителствената пресслужба.

По време на разговора е обсъдено и развитието на газовия хъб „Балкан“ и възможностите за директни доставки на газ за България при взаимоизгодни условия и пълни гаранции от страна на Европейската комисия.

В тази връзка е коментирано и изграждането на газопровода „Турски поток“, като руският президент е обяснил, че проектът в голямата си част е изпълнен, а Борисов е информирал, че се очаква на 1 юни да е готова интерконекторната връзка между България и Турция.

Двамата са разгледали и вариант за изграждане на отклонение от газопровода "Турски поток", което да достига пряко до хъба.

Бойко Борисов и Владимир Путин са подчертали, че двустранният диалог се развива добре и се наблюдава напредък в отношенията в редица сфери на икономиката, в търговията и туризма - стокооборотът между България и Русия е нараснал с 24% през 2017 г., а туристите, посетили страната ни, са близо 560 хил., което е с 1,3 на сто повече от 2016 г.

Борисов е запознал Путин и с развитието на темата за Западните Балкани, върху която акцентира Българското председателство на Съвета на Европейския съюз – изграждане на транспортна и дигитална свързаност в региона, както и развитие на електроенергийната и газопреносната инфраструктура.

Коментирано е и провеждането на среща между двамата по време на българското председателство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови