Бюрото за контрол на СРС се захваща с изтеклия списък на подслушвани политици

OFFNews 18 януари 2014 в 14:09 2007 1

Бойко Рашков
Бойко Рашков

Бюрото за контрол на използването на Специалните разузнавателни средства ще разгледа следващата седмица случая с разпространен от медия списък на подслушвани политици и общественици. Това заяви в предаването „Животът и други неща“ по БНТ председателят на Бюрото Бойко Рашков.

Целта на това разглеждане е да се установи дали този случай е от компетенциите на комисията или не, посочи Рашков.

Нямаме право да разследваме или да санкционираме. Ако има констатирани нарушения, изпращаме информацията на прокуратурата, допълни Рашков, като посъветва хората, които мислят, че са жертва на незаконно подслушване, да се обръщат към прокуратурата.

По повод обвиненията за повод обвиненията за подслушване на бившия премиер Бойко Борисов Рашков обясни, че случаят е в ръцете на прокуратурата и затова по закон друг няма право да се занимава с него.

Напълно нормално е едва 2-3% от случаите на подслушване да доведат до присъди. Причината е, че много рядко само с един елемент може да се докаже вина, коментира той.

Бойко Рашков увери, че работата на Бюрото за контрол на използване на СРС ще бъде публична. Веднъж годишно ще изнасяме отчет за дейността на комисията пред парламента. Бихме могли периодично да изнасяме информация и за това колко СРС-та са използвани за определен период. Това не е тайна, могат да се дадат обобщени данни, категоричен е Рашков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови