Манолова: Подкрепа от БСП и ДПС за кабинет на промяната няма да е чадър за тях

Всички партии живеят с надеждата да се превърнат в правителство на Иван Костов, заключи Николай Хаджигенов след консултациите при президента

OFFNews 20 април 2021 в 09:15 7304 2

Снимка Сергей Антонов

"Ще изчакаме предложението за кабинет на ГЕРБ. В момента те са токсични, народът им отреди първото място, но засега нито една политическа сила не е заявила, че ще подкрепи тяхно правителство."

Това заяви председателят на парламентарната група на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова по bTV.

"Ние сме заявили многократно, че ще направим мнозинство на промяната, на почтените, заедно с „Демократична България“ и „Има такъв народ“, и ще вървим към създаването на стабилно и почтено управление", увери тя и напомни, че представители на партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" са били на протестите и който е бил там, ги е видял.

Последната забележка беше по повод думите на лидера на БСП Корнелия Нинова, която попита дали някой е виждал депутатите от "Има такъв народ" на летните протести.

"Телевизията на Слави излъчваше непрекъснато протестите", подчерта още Манолова. Тя уточни, че досега не са водени разговори с Трифонов, но в залата на Народното събрание двете парламентарни групи разговарят.

"Изправи се! Мутри вън!" държим на публични и прозрачни разговори пред гражданите и медиите. Хората казаха кои са формациите на протеста, хората искат мнозинство на промяната и кабинет на промяната, това е“, каза Манолова.

На въпрос дали ще приемат подкрепа от ПГ на БСП, ДПС и ГЕРБ тя отговори: „Вече бяха направени заявки за подкрепа на такъв кабинет, но ние бяхме достатъчно ясни – това не означава индулгенция за подкрепящите. (...) Не може да им бъде забранено да дават подкрепа, но това няма да бъде чадър, няма да ги освободи от отговорност, срещу договорки и позиции.

Очакваме предложението на ИТН за правителство, ние очакваме освен професионалисти и ясни приоритети". 

Тя нарече "екзотика" предложението на премиера в оставка и болница след операция Бойко Борисов "да дава депутати под наем, на консигнация". За нея то е абсолютно неприемливо.

"Политическите сили подхождат предпазливо. Имам чувството, че всички живеят с надеждата да се превърнат в правителство на Иван Костов - да имат трайно мнозинство, да получат всенародна подкрепа и да правят, каквото си искат. Това виждам след консултациите при президента", коментира пък Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън!" по БНТ. 

По думите му политическите сили трябва да се научат да работят в комбинация с другите, както и в трудни условия.

"Като най-малката сила в парламента, си позволихме да поемем инициативата за започване на неофициални политически разговори с всички опозиционни партии. Ние ги започнахме, не сме говорили все още с БСП и ДПС", обясни той.

Хаджигенов каза още, че реалистично правителство на малцинството може да работи около провеждането на определени политики - промяна в Изборния кодекс, отмяна на дискриминационни и противоконституционни норми, правосъдна реформа - най-важните неща. Имаме около 100% съгласие по тези теми, допълни той. 

Николай Хаджигенов каза още, че поне година е необходима, за да бъдат направени исканите от тях промени. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови