Македония иска ток от България на почти производствени цени

OFFNews 23 септември 2022 в 11:55 5698 1

Желязко Радуков

Снимка БГНЕС

Държавният експерт в Дирекция "Югоизточна Европа" в Министерството на външните работи Желязко Радуков

Северна Македония отправи молба към България за оказване на помощ - за осигуряване на сериозно количество електроенергия на цена, която е много по-близо до производствената, отколкото до пазарната.

Това обяви държавният експерт в Дирекция "Югоизточна Европа" в Министерството на външните работи Желязко Радуков на брифинг днес.

Македония има сериозен проблем с осигуряването на енергия. Страната не е членка на ЕС и е обявила кризисно положение в енергетиката, което ѝ позволява да игнорира собствените си регулаторни механизми, каза той. 

По думите на Радуков, тъй като ние сме член на Европейския съюз и не сме в това положение, се затрудняваме да помогнем по искания от Македония начин, защото ще нарушим цялата регулаторна рамка и регламентите на съюза. 

"Полагаме усилия да намерим начин да им помогнем. Водят се двустранни и тристранни разговори, като в ЕС са на възможно най-високото ниво", обясни експертът. 

В началото на септември министър-председателят Гълъб Донев се срещна с македонския си колега Димитър Ковачевски, на която бяха обсъдени възможностите за сътрудничество в областта на електроенергетиката и преносът на природен газ.

Тогава стана ясно, че ще помогнем на Македония и с ток, и с пренос на природен газ.

"Ще бъдат постигнати договорености за резервиране на определени обеми за складиране на природен газ в газовото хранилище в Чирен, така че Северна Македония да може да се възползва по-пълноценно от участието си в терминала за втечнен газ, който се изгражда в Александруполис, Гърция", каза тогава Донев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1930

1

Муню

23.09 2022 в 14:37

Гълъб ли бе да го опишеш!

На нашия президент експертите са същите като на риските кесперти на фронта!

Радев да си подава оставката.

Първо нямаше газ, после имала ама скъпа, ама то ще помагаме на макетата. Е, явно те са по-скъпи и не им пука от къде взимат газ. За тока обаче не е така, а?