Мая Манолова: Станишев не е в позиция да посочва наследник

OFFNews 14 юли 2014 в 19:42 7439 16

:Мая Манолова

Лидерът в оставка на БСП Сергей Станишев не е в позицията да посочва свой наследник (той посочи министъра на икономиката и енергетиката в оставка Драгомир Стойнев).

Това обяви социалистката Мая Манолова в интервю за БНТ, която ще се кандидатира за председател на Столетницата.

"Станишев посочи своя фаворит, което е доста неуместно за партия като БСП. На хала, на който се намира партията в момента това е наистина доста неуместно. Когато сме катастрофирали челно 8 пъти, трябва да се търси не приемственост, а промяна", коментира Манолова.

Тя смята, че трябва реална промяна и излизане от статуквото - такова по думите й ще бъде избирането на нов лидер по честен начин.

"Крайно време е да си признаем хала, до който се докарахме заедно, защото с действията си през последните години изгонихме непослушните, отблъснахме интелектуалците. Това трябва да се промени", смята Манолова. 

Личният й мотив да се кандидатира за лидер на БСП бил емоционален: „Моята партия е в сърцето ми и е нормално, когато взема подобно решение, да бъда водена от емоционални съображения. Трябва да върнем БСП на пътя на победата и да я изправим на крака. Истинската битка ще бъде на 5 октомври, когато предстоят парламентарните избори".

Тя обясни, че е заложила на 4 основни неща в своята платформа - идеите, хората, организацията и четвърто - почтеност. "Срещата на компетентността с почтеността е нужно като публично поведение и подбор на хора. Почтеност означава и липса на зависимости. Участието в политиката е крайно време да се превърне в служене на хората. Избрани сме от хората", припомни депутатката от левицата.

Според нея кандидатите за председателския пост, от които членовете на Столетницата ще избират на конгрес на 27 юли, ще са много.

Наскоро и Корнелия Нинова обяви, че ще се кандидатира. Георги Кадиев, който се отказа от депутатското място в знак на протест срещу отказа на Станишев да подаде оставка след евроизборите, каза, че ще се бори за лидерския пост, ако структурите го номинират и ако наистина искат промяна.

Мая Манолова призна, че при последната година на управление е липсвала прозрачност и затова се е стигнало до този лош финал.

"Признавам, че отношенията ни с ДПС, които имаха смисъл в началото на този управленски мандат, бяха дискредитирани заради липса на прозрачност и откритост.

Ако нещата бяха ясни, открити, почтени, щеше да има друг финал", каза Манолова. "Не разбрах защо се стигна до този финал с ДПС. Ако искаме в БСП да се върнем в партия, която побеждава нашите леви идеи да се превръщат в леви политики", обясни тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!