Мая Манолова: Електронното гласуване би нарушило тайната на вота

ОFFNews 30 януари 2014 в 08:45 15602 56

Мая Манолова
Мая Манолова

"Предложеният от президента референдум е откровен призив да се нарушава Конституцията, защото две от исканията са откровено противоконституционни. Имам предвид задължителното гласуване, което според член 42 от Конституцията е право. Имам предвид и електронното гласуване, което беше отменено от Конституционния съд с аргумента, че сериозно нарушава тайната на вота, освен ако президентът не иска да участва в една колосална манипулация."

Това коментира по повод идеята на Росен Плевнелиев за референдум за задължително, електронни и мажоритарни избори червеният депутат и зам. председател на НС Мая Манолова преди началото на днешното заседание.

Бившият МВР министър и бивш депутат Йордан Соколов коментира пред Нова тв, че задължителното гласуване е единственият начин да се противодейства на търговията с гласове.

Предложението на Росен Плевнелиев за референдум е най-добрият начин хората да се произнесат по толкова важни въпроси. Ние ще подкрепим и трите му предложения. Това са наши отдавнашни искания. Хората наистина трябва да получат своите права, коментира пред БНТ Цецка Цачева от ГЕРБ.

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!