Quantcast

Мая Манолова: Електронното гласуване би нарушило тайната на вота

ОFFNews Последна промяна на 30 януари 2014 в 08:45 14621 56

Мая Манолова
Мая Манолова

"Предложеният от президента референдум е откровен призив да се нарушава Конституцията, защото две от исканията са откровено противоконституционни. Имам предвид задължителното гласуване, което според член 42 от Конституцията е право. Имам предвид и електронното гласуване, което беше отменено от Конституционния съд с аргумента, че сериозно нарушава тайната на вота, освен ако президентът не иска да участва в една колосална манипулация."

Това коментира по повод идеята на Росен Плевнелиев за референдум за задължително, електронни и мажоритарни избори червеният депутат и зам. председател на НС Мая Манолова преди началото на днешното заседание.

Бившият МВР министър и бивш депутат Йордан Соколов коментира пред Нова тв, че задължителното гласуване е единственият начин да се противодейства на търговията с гласове.

Предложението на Росен Плевнелиев за референдум е най-добрият начин хората да се произнесат по толкова важни въпроси. Ние ще подкрепим и трите му предложения. Това са наши отдавнашни искания. Хората наистина трябва да получат своите права, коментира пред БНТ Цецка Цачева от ГЕРБ.

 

 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.02 2014 в 02:07

Еми докъде стигнахме - кумонистите да са против задължително гласуване, а демокрастите да искат да ни карат като говеда към урните, както беше при кумонизма.

04.02 2014 в 00:18

... НАРОДНАТА ВОЛЯ ОТ РЕФЕРЕНДУМЪТ, ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМЕ КАТО "УЛТИМАТУМ" ОТ ЦЯЛАТА ПОЛИТИЧЕСКА СГАН В ПАРЛАМЕНТА, КОЯТО ВЕЧЕ, ЧЕТВЪРТ ВЕК, МЕНТОРСКИ НИ РАЗМАХВА ПРЪСТ, ЧЕ НЯМАМЕ ОПЦИИ, ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА НАШЕТО ЖЕЛАНИЕ, КАКВОТО И ДА Е ТО?!

30.01 2014 в 18:38


30.01 2014 в 17:17

Цял свят банкира през мрежата,не са ли чували за електронен подпис или секюрити сертификати . Или просто няма как да бъдат манипулирани такива избиратели и резултатите от тяхното гласуване. А цитирането на някакво старо решение на конституционния съд няма нищо общо с реалноста.Когато са го взимали са си говорили още по аналогови телефони(може би червени на цвят-казваха им петолъчка)

30.01 2014 в 16:40

Ето пример за електронно гласуване - http://www.ted.com/talks/david_bismark_e_voting_without_fraud.html . Много ми е интересно как се нарушава тайната на вота, след като всичко е криптирано и без криптограмата (която си остава в човека, дето е гласувал) няма как да се декриптира :)

30.01 2014 в 15:59

Колкото и да ми е тъжно да го споделя, този път Майчето е права... няма държава, в която глясуването да е задължително. И още повече - чрез онлайн гласуването много лесно ще се разкрие тайната на вота.
Ще се напълним със хора със счупени ръце и крака, че са гласували не както трябва, понеже ще е лесно да се установи...

30.01 2014 в 15:44

Много ми е интересно , защо Мая Манолова си мисли , че ще се наруши тайната на вота .А и в България изборите са пълен фарс , всичко е предначертано, всичко е пито и платено.И сега , когато в държавата ни се намери един държавен глава да предложи нещо умно и разумно , щяло да се наруши вота .Не вота госпожа Манолова , а това , че няма да сте вътре в парламента вече заедно с всички други демагози дето сте вътре .Защо в една Естония не се нарушава тайната на вота с едно електронно гласуване , а си мислите че тук ще се наруши . Защо поне един път не полсушате народа .Не ви ли омръзна да си играеъе вече повече от 20 години всичките там .Престъпници и психопати.

30.01 2014 в 14:09

new, какво анонимизиране? Как тогава ще е гарантирано, че вотът не е подменен с една заявка към базата? В този случай ще може да се направи грандиозна подмяна на изборите.

30.01 2014 в 14:07

До всички специалисти, които искат електронно гласуване, ето малко да се образовате:

http://blog.peio.org/?p=3812

30.01 2014 в 13:45

Това същество Галева е като остаряла софтуер!! Цикли е връща винаги в началното положение! ДА РЕСТАРТИРАМЕ ДР. ГАЛЕВА!!!