Лорер: ББР е напът отново да се превърне в банка за развитие на приятелски фирми на властта

Йорданка Веселинова 01 декември 2022 в 13:44 1491 1

Архив

Снимка БГНЕС

Даниел Лорер

От банка за развитие на малкия и среден бизнес ББР е напът отново да се превърне в банка за развитие на приятелски фирми на властта", заяви в декларация от трибуната на НС Даниел Лорер от "Продължаваме промяната".

По думите му служебното правителство премахва единствения професионално избран борд на тази институция с прозрачен конкурс, който е започнал реално прочистване на порочните практики от миналото и е възстановил доверието на малкия бизнес в нея.

"В края на септември т.г. банката излезе на печалба от 30 млн. лв. В резултат на това служебният министър реши да й пише „слаб“ 2. Същият момент вече бившето ръководство оповести, че същият министър е отказал да съдейства относно изясняване обстоятелствата около известните проблемни кредити в тази банка, отпуснати в миналото", добави той.

"Прокуратурата удобно бави разследването за сигнала по отношение на един от тези заеми – 150 милиона за фирмата на лицето, известно като Вълка. Не знаем какво се случва. В същото време четем в пресата, че същият човек, който е подписвал в банката част от тези кредити, които сега няма да се върнат, някой го е предложил сега да се върне в управлението на банката. Кой предложи Валери Маренски? Изглежда юмрукът, вдигнат за борба със завладяната държава миналата година, се обръща и започва да натиска самите хора, които наистина заработиха за тази кауза", заключи той.

Повод за изказването му са рокадите в  Българска банка за развитие, извършени от служебния министър на иновациите и растежа Александър Пулев.

Вчера "Капитал" съобщи, че Димо Спасов и Илия Караниколов ще се върнат като изпълнителни директори в ББР, като имената им вече са внесени в БНБ за одобрение. Това се случва след като в началото на ноември Пулев назначи Росен Карадимов и Деляна Иванова в Надзорния съвет на Българска банка за развитие. С решение на служебния министър членовете на Съвета се увеличават от трима на петима. 

Междувременно ГЕРБ обвини Кирил Петков, че е нанесъл щета за 1 милион лева на ББР. "Продължаваме промяната" отговори на обвиненията и обявиха, че при управлението на ГЕРБ над 2 млрд. лв. са възложени за изпълнение на незаконни строежи. В спора влезе и началничката на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

1

ilko78

01.12 2022 в 14:13

На българина му се иска революционнно подобрение на живота но без да вдига революция. Резултатът е че политиците нямат никакъв страх от нас и най нагло си правят каквото си искат. Вече изгубвам надежда.