Пулев назначи Росен Карадимов и Деляна Иванова в надзора на ББР

OFFNews 07 ноември 2022 в 14:25 2977 0

Росен Карадимов

Снимка Министерство на иновациите

Росен Карадимов

Служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев назначи доц. д-р Росен Карадимов и Деляна Иванова в Надзорния съвет на Българска банка за развитие.

С решението членовете на Съвета се увеличават от трима на петима.

Министерството уверява, че това не натоварва финансово ББР и напомня, че на 23 септември Пулев намали заплатите им на по 2000 лева при заварени от него 10 хил. лева на човек на месец.

Решението за увеличаване на броя членове на НС се обяснява с намерението на служебния министър да "подсили ефективността на работата на Надзорния съвет, като прекрати порочната и противоречаща на Закона за ББР, Търговския закон и Устава на ББР практика Надзорният съвет на Банката да дублира функциите на Управителния й съвет".

Доц. д-р Росен Карадимов е преподавател в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ от 1991 г. Преподава право на интелектуалната собственост. Специализирал е търговско право в Института „Макс Планк“ в Германия. Автор е на две монографии и научни публикации.

Депутат е от БСП в Седмото Велико Народно събрание (1990-1991) и в 37-ото Народно събрание (1994-1997), отново от БСП. След това преминава в Евролевицата. Зам.-председател е на Столичния общински съвет в периода 1999-2003 година. Съветник е на Сергей Станишев по времето на управлението на Тройната коалиция. 

Правен консултант и процесуален представител на ББР АД, НГФ ЕАД и Микрофинансираща институция Джобс АД по дела по спорове по предявявани вземания към КТБ АД (н) в производството по несъстоятелност и обжалване на сметката за разпределение. Процесуален представител на ББР АД по други търговски дела, свързани със събиране на проблемни вземания на Банката.

Деляна Иванова е зам.-министър на регионалното развитие в последното редовно правителство, бивша депутатка от "Има такъв народ" (ИТН) в 45-ото и 46-ото Народно събрание.

В МРРБ тя е ресорна заместник-министърка за политиките в отрасъл водоснабдяване и канализация и държавна собственост. Като такава тя беше и член на управителните съвети на Фонд „Енергийна ефективност и възобновяеми източници“ и на Държавен фонд „Земеделие“.

Преди да влезе в политиката Иванова е изпълнителен директор и член на Управителния съвет в "Креди Агрикол България", работила е в Търговска банка Биохим, Банка ДСК и Пощенска Банка/ Юробанк България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews