Quantcast

Лидия Руменова: Назначението ми не е политическо

Нели Чолашка Последна промяна на 30 април 2014 в 11:45 3387 8

Лидия Руменова, която носи със себе си трудовата си книжка.

Ще работя за изграждане и укрепване на колегиалното начало в Сметната палата, обяви в изказването си пред депутатите единствената кандидатка за шеф на Сметната палата Лидия Руменова.

Нейната кандидатура е внесена в понеделник следобед в деловодството на Народното събрание и не е обсъждана в нито една комисия.

В тази връзка Менда Стоянова от ГЕРБ обяви:„Започва назначаване на председател бързо и тихо. Сестринските партии ДПС и „Атака” ще командват парада в Сметната палата.

Това е кулоарната клюка. Не направихте малката крачка г-жа Руменова да се срещне с парламентарните групи, да каже каква е нейната визия, да търси подкрепата на парламентарните групи.

Г-жо Руменова, призовавам Ви в следващите си действия като председател на Сметната палата да опровергаете опасенията, които имаме, и не правите чистки в Сметната палата, не правите партийно поръчани одити.

Надявам се да организирате дейността на колегията на професионален принцип, по прозрачен начин, така че всички нейни решения да бъдат ясни на обществото и Народното събрание".

„Не виждам по-прозрачна процедура от изслушването на кандидатите в пленарна зала. Не виждам по-публично място в държавата от тази трибуна. Опасенията на ГЕРБ са неоснователни.

Присъствал съм на всички избори на председател на Сметната палата – такава е процедурата”, отговори й Йордан Цонев от ДПС.

В речта си Руменова призна, че е автор на текстовете на новия Закон за Сметната палата, които бяха предложени и приети само за да бъде отстранен дългогодишния председател на одитната институция проф. Валери Димитров.

Промените предвиждат ръководството на одитната институция да стане колективен орган, който ще се състои oт осем членове и един председател.

Членовете и председателят на институцията ще се избират на партийно-квотен принцип от Народното събрание.

„Структурата, дейността на Сметната палата, както са регламентирани от закона, са от компетенцията на колегията. Имам 35 години изключително юридически стаж.

Била съм член на Сметната палата, познавам одиторския състав, нормативната база, по която се извършва одитната дейност. Колегиалният орган е оптималното решение за осъществяване на независим одит”, обяви още от трибуната Лидия Руменова,

Тя има самочувствието, че има сериозна концепция и визия как би следвало да изглежда Сметната палата.

Тя беше избрана с 95 гласа на ДПС и БСП. ГЕРБ не гласуваха, а "Атака" беше извън залата при гласуването. След това Руменова се закле пред депутатите.

В кулоарите новата председателка на Сметната палата обяви, че не се смята за политическо назначение и мисли, че е избрана, защото е работила с хората от Сметната палата. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.05 2014 в 11:54

Айде стига сте плюли на нероден Петко.

Знаем че сте тролове и ви плащат за това, а днес на 1 май почивате.

Ще видите дали е политическо назначение съвсем скоро.

30.04 2014 в 22:00

"не се смята за политическо назначение и мисли, че е избрана, защото е работила с хората от Сметната палата."
Нагло, по - нагло, най - нагло - комунист. А тази е и проста! И некадърна. Ако беше умна, нямаше да се излага с надрънкани куп глупости !

30.04 2014 в 13:52

Да бе, щото при Бочко нямаше никакви "политически назначениея", хахаха...

30.04 2014 в 13:34

Кабинетът сложи отново съпруга на Ирина Бокова на шефско място в ЕБВР | 24.04.2014
Стефка Славова, директорът за България, Полша и Албания в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), е сменена най-неочаквано с решение на правителството, взета на подписи на 17 април тази година.
Самата Славова не е била уведомена нито, че се готви смяната й, нито, че такова решение е било взето.
На мястото на Славова правителството предлага Калин Митрев, който вече е бил на този пост два мандата. Той е съпруг на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.
"Решението беше взето от МС на 17 април, аз разбрах за него една вчера (23 април), няма мотивация", заяви Славова.
"Самото решение е много странно. Пристигнах в България миналата седмица, бях в София цяла седмица, имах срещи в Министерството на финансите, на икономиката, както и с вицепремиера Бобева. Разговарям често с нея, знам ,че са доволни, тя каза, че върша отлична работа", продължи експертката.
Самата Славова сменя Калин Митрев на поста, когато ГЕРБ идва на власт. Сега става обратното.
Митрев е първият шеф на Центъра за масова приватизация в правителството на Жан Виденов, след което Виденов го изпраща в ЕБВР. На ръководни позиции в ЕБВР Митрев е и по времето на Симеон Сакскобургготски и на Сергей Станишев – ОБЩО МИТРЕВ Е В EBRD - 8 ГОДИНИ, НЯМА ТАКЪВ СЛУЧАЙ С ДРУГИТЕ СТРАНИ…...това е абсолютен ПРЕЦЕДЕНТ.
Митрев е близък до Сергей Станишев и до депутата от БСП и икономически вицепремиер в кабинета на Виденов Румен Гечев.


30.04 2014 в 12:58

То като, че ли е имало някога политически назначения в бе-ге.
Анадънму?

30.04 2014 в 12:39

Estestveno, che ne e politichesko, a samo kato dobyr priqtel

30.04 2014 в 12:34


... лидия... пак нек'ва рускиня, скрила се зад румен будалата...

... хахахахахахаха

Съветникът по имотните въпроси и връщането на земи Лидия Руменова държи 25% от "Консултантска група Интегра" ООД. Съдружници са й Емил Големанов и литовският гражданин от руски произход Александър Смагин. Компанията участва като консултант по много проекти, свързани с европейските програми. Емил Големанов е в управителния съвет на сдружение "Българско дипломатическо дружество", в който членуват друг от съветниците на премиера - Валентин Радомирски, съветникът в политическия кабинет на МВР Стоян Ризов и близкият приятел на Станишев Калин Митрев. Последният е бивш шеф на Центъра за масова приватизация по времето на кабинета "Виденов", а сега е представител на България в Съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие.

... нещо такова... + колегиални ! действия...

... хахахахахахаха

30.04 2014 в 12:01

Нели,
"Ниената кандидатура" ?